banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Vérből klónoztak a japán tudósok

Egyetlen csepp vérből klónoztak egeret japán tudósok - jelentette csütörtökön az NHK japán televízió. A RIKEN kutatóintézet tudósai egy donoregér farkából kinyert fehérvérsejtekből hoztak létre mesterségesen egy egeret. Az így klónozott állat átlagos életkort élt meg, és utódokat is nemzett.

Az új eljárással a kutatók szerint lehetővé válik más mesterséges szaporítási módszerekkel nem sokszorosítható fajok fennmaradásának biztosítása. Habár a mostani kísérlet kifejezetten a laboratóriumi egerek egyes értékes fajainak klónozására irányult, az eljárás más, elsősorban veszélyeztetett állatfajok egyedeinek sokszorosítására is alkalmas lehet - közölték a kutatók. Sőt, kipusztult állatokat is "fel lehetne támasztani", a nemrég talált mamutvérrel is próbát tennének a tudósok.

A RIKEN nemrég egy másik újszerű egérklónozási kísérletről is beszámolt: az intézet egy másik kutatócsoportja márciusban jelentette be, hogy 598 egészséges klónt hozott létre egyetlen egérből. Ezen kísérlettel az értékes haszonállatok - például sok tejet adó tehenek vagy kiemelkedő minőségű húst adó marhák - tömeges mesterséges szaporítására kerestek - és találtak - megfelelő eljárást.

Kapcsolódók

Kimaradt?