Folyékony vért találtak egy mamuttetemben

Egy tízezer éve elpusztult mamut testében felfedezett folyékony halmazállapotú vér jelentősen növeli annak esélyét, hogy klónozással sikerül feltámasztani a kihalt ősi állatfajt.

Elevennek tetsző izomszövetet is találtak a jégbefagyott mamutban orosz tudósok. Az ígéretesnek mondott felfedezést az Orosz Földrajzi Társaság és a Jakutszki Egyetem expedíciója tette az örök fagy birodalmában, egy Malij Ljahovszkij nevű jeges-tengeri szigeten, Szibéria keleti részén. Egy nőstény példányról van szó, amely 10-15 ezer évvel ezelőtt, hatvan évesen pusztulhatott el egy gödörben vagy egy mocsárban.

Oroszországban ma már szinte évente találnak mamutot, de - mint Szemjon Grigorjev expedícióvezető a sajtónak szerdán elmondta - ilyen „kivételesen jó" állapotban konzerválódott lelet még nem került elő. Mint elmondta, egészen élénkvörös, az élő húsra emlékeztető izomszöveteket, sőt nagy meglepetésre folyékony, „nagyon sötét színű" vért is találtak a mamut kiásása közben.

A kutató szerint az állat beleeshetett egy gödörbe vagy elmerült egy mocsárban. Testének alsó fele maradt meg, felső felének jó részét korabeli ragadozók felfalták.

A biztonságba helyezett mamuttetemet a nyáron nemzetközi expedíció keresi fel további vizsgálatok céljából. Grigorjev szerint a felfedezés „valós esélyt" kínál olyan élő sejtek megtalálására, amelyek lehetővé teszik a mamut klónozását.

A Jakutszki Egyetem tavaly együttműködési megállapodást írt alá Hvang Vu Szukkal, a klónozás világhírű - bár erősen vitatott - specialistájával, aki 2005-ben a világ első klónozott kutyájával állt elő.

Kimaradt?