Először klónozott macskát Kína – létrejött Fokhagyma 2.0

A kisállatok klónozása a biotechnológiai bravúrból lassan jövedelmező szolgáltatássá válik Kínában, ahol a kutyákat ma már rutinszerűen klónozzák a gazdagabb kliensek kérésére. Általában azokat a kisállatokat hozzák létre újból, amelyeknek elvesztését nem bírja feldolgozni a megtört szívű gazda – írja az index.hu portál.

A klónozás szempontjából a macskák eddig nem voltak divatosak Kínában, nemrégiben azonban létrejött egy elpusztult cica klónja, amelyet egy gazdag üzletember kérésére állítottak elő, és Fokhagyma 2.0 néven vált ismertté a világhálón.

Huang Yu az év elején rendelte meg a Sinogene nevű állatklónozó cég szolgáltatását, előző kedvence hasonmását pedig hét hónap elteltével le is szállították a szakemberek. Az állat megközelítőleg 150 ezer lejnek megfelelő jüanba került. A Sinogene illetékese elmondta a New York Times nak, hogy már több mint száz ember tárolja náluk kis kedvence DNS-mintáit, arra készülve, hogy halála esetén pótolja az állatot. Eddig több mint 40 kutyát állítottak elő, de a honlapjuk szerint macskák, lovak és kutyák klónozását is vállalják.

Más országokban, például az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában vagy Dél-Koreában már klónoztak macskákat, de Fokhagyma világra jötte jelzi, hogy Kína a biotechnológia terén fénysebességgel fejlődik, és – a rendelkezésre álló forrásoknak, és az etikai akadékoskodástól mentes szabályozási környezetnek köszönhetően – hamarosan világelső lesz ezen a téren is.

Fokhagyma klónozásához a ma már bevett módszert használták: bőrsejteket izoláltak az eredeti állatból, majd magjukat beültették macska-petesejtekbe. Az összeolvadásukat elektromos árammal stimulálták. 40 embrió keletkezett, amelyeket négy dajka anyába ültették. Három terhesség jött létre ezekből, kettő azonban vetéléssel végződött.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?