Válogat a gyereke? Tegyen a tányérjába többféle zöldséget

A legújabb kutatások szerint a gyermekeknek felkínált különféle zöldségek választéka megakadályozhatja őket abban, hogy a későbbiekben válogatósak legyenek az étkezést tekintve. Az ausztrál tudósok 32 gyereket vizsgáltak, akik 4-6 éves korban voltak, és akik kevesebb, mint két adag zöldséget fogyasztottak naponta, írja a femcafe.hu portál.

Néhányuknak öt héten át, hetente háromszor kínáltak brokkolit, míg másoknak brokkolit, cukkinit és borsót. Három hónappal később azoknál, akik különféle zöldségeket kaptak a bevitel megduplázódott, átlagosan napi 0,6 adagról 1,2-re. Ezzel szemben azoknak a gyerekeknek, akiknek csak brokkolit kínáltak, nem növekedett zöldségfogyasztásuk. Bár a napi 1,2 adag még mindig elmarad a táplálkozási szakértők ajánlásától, a tudósok azt remélik, hogy tanulmányuk megmutatja, hogy a különféle zöldségek kínálatának stratégiája sikeresebb lehet a fogyasztás növelésében.

A fejlődés szempontjából nagyon fontos a sok friss termék fogyasztása, több szakember is azt javasolja, hogy a négyéves gyerekek kalóriabevitelét alacsony zsírtartalmú ételekből állítsa össze a szülő, például zöldségekből. Emellett az is fontos, hogy a gyerekek és felnőttek esetében egyaránt legyen meg a napi ötszöri étkezés. Egy angliai egészségügyi felmérés szerint 2017-ben az 5-15 éves korosztály mindössze 18 százaléka tartotta ezt be. 

Fotó: Pexels | Engin Akyurt

A kutatók szerint az étkezési preferenciák nagyrészt tanultak, tehát nem megfelelő abból kiindulnia a felnőttnek, hogy a gyermek azt állítja, nem szereti a zöldséget.  A legutóbbi tanulmányok azt vizsgálták, hogy milyen hatással van egy fiatalra, ha csak egy zöldséget ajánlanak fel számára, és mit vált ki, ha több zöldséget is elé raknak. A kutatás után három hónappal ismét felmérték a fiatalok étkezési szokásait azzal, hogy egy étkezésre hívták őket kutatóközpontjukba, ahol a szülők által készített naplókat is megvizsgálták, melyben gyermekeik étkezését kísérték figyelemmel, napi rendszerességgel.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek többféle zöldséget is felajánlottak, megduplázódott zöldségbevitelük, 0,6-ról 1,2 adagnyira növekedve. Szüleik pedig azt állították, hogy nagyon könnyen elfogadták a felkínált zöldségek valamelyikét, legtöbbször kérlelés nélkül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?