banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Pornófilmekből tanulja meg a szexet a legtöbb fiatal egy kutatás szerint

A Bostoni Orvosi Egyetem tudósai azt vizsgálták, milyen minták alapján sajátítják el a szexualitás alapjait a 18-24 év közötti fiatal felnőttek. Vizsgálatuk nyugtalanító eredményt hozott, azt találták ugyanis, hogy sokan a pornófilmeket tartják mérvadónak. Az Archives of Sexual Behavior című folyóiratban publikált tanulmányban megemlítik, hogy a reprezentatív felmérés során megkérdezett fiatalok egynegyede beismerte, pornófilmekben kutat ötletek után a szexuális együttlét előtt, írja a femcafe.hu portál.

A megkérdezettek 25 százaléka azt mondta, a partnereitől les el ötleteket, és csupán egy meglehetősen csekély részük nyilatkozott úgy, hogy a szülők, ismerősök, barátok, egészségügyi szakemberek vagy a média segítségével tájékozódna a szexuális együttlétekről. A női válaszadók nagyobb százalékban hagyatkoztak a partnerükre, mint a pornófilmekre, a férfiak esetében azonban fordított tendenciát figyeltek meg a kutatók: kiváltképpen a fiatal felnőtt férfiak nem tartják eléggé fontosnak, hogy a partnerükkel őszintén beszéljenek a szexualitásról, sőt egy részük azt sem érzi lényegesnek, hogy visszajelzéssel adja társa tudtára, milyen minőségű is volt az együttlét. A szakemberek szerint ez az attitűd a pornófilmek hatására alakult ki bennük.

Fotó: pexels.com

A 14-17 évesek körében a tájékozódás elsődleges formája a szülői felvilágosítás volt, elmondásuk szerint tőlük szerzik az információkat, illetve a barátokkal való eszmecserék jelentősége is fontos az ő esetükben. Ebből a korcsoportból mindössze 8 százalék vallotta, hogy pornófilmekből merít ötleteket a szexuális aktushoz. Dr. Emily Rothman, a kutatás vezetője szerint a fiatal felnőttek egy jelentős része valószínűleg félreérti a pornófilmek jelentőségét. Ezek a mozgóképek ugyanis a közönség szórakoztatását, szexuális stimulációját célozzák, és semmiképp sem hasznosíthatók oktatófilmként.

Kapcsolódók

Kimaradt?