Puncifütyi és társai, avagy hogyan válaszoljunk a gyermekek „kínos” kérdéseire?

A gólyamesék helyett Szőcs Kinga Zsófia pszichológus, családterapeuta, szülésfelkészítő szakértő az őszinteséget javasolja akkor, amikor a gyerekek a szexualitásról kezdik el faggatni szüleiket. Hozzátette, a szülőknek meg kell érteni: ezek nem kínos kérdések, hanem a „világ legtermészetesebb dolgai”.

A Margo, a Dadusközvetítő és a PsihoTeam közös szervezésében Puncifütyi és társai címen tartottak kötetlen beszélgetést az anyukák, apukák, és egyéb érdeklődők számára csütörtök este Kolozsváron.

Szőcs Kinga Zsófia mindenekelőtt leszögezte: nagyon fontos a szexualitásról a gyerekekkel őszintén beszélni, fel kell hagyni a gólyamesékkel és a misztikus megfogalmazásokkal. Ha a gyerek rákérdez, honnan jön a baba, vagy arra, hogy milyen is valójában a punci vagy a fütyi, akkor ideje elbeszélgetni ezekről a kérdésekről. Viszont nagyon fontos, hogy a szülők ne erőltessék a témát, úgy véli, a gyerek jelezni fogja, amikor felkészült és válaszokat vár.

Ranschburg Jenő pszichológus alapszabályait idézve a következőket hangsúlyozta a PsihoTeam alapítótagja: amikor szexualitásról beszélünk, ne legyünk zavarban. Ha zavartan viselkedünk, még jobban felcsigázzuk a gyerek érdeklődését, aki úgy érzi majd, titkolunk előle valamit. Ugyanakkor várjuk meg, hogy a gyerek kérdezzen először, és ne mondjunk többet annál, mint amire rákérdezett. Fontos, hogy az igazat és a reális dolgot mondjunk, mikor válaszolunk – hangsúlyozta.

A freudi megközelítés szerint az orális szakasz (amikor a gyerek élvezetei a száj köré szerveződnek) és az anális szakasz (amelyben az örömforrás a székletürítésből és az ahhoz kapcsolódó izomtevékenység uralmából származik) után körülbelül 3 éves kortól a fallikus fázis következik, amikor a gyerekek kezdik felfedezni, nézegetni a testüket, sőt magukhoz is nyúlnak. Szőcs Kinga Zsófia elmondta, hogy az önkielégítés teljesen természetes dolog, a szülőnek csak akkor kell közbelépni, ha társaságban vagy túl gyakran kísérletezik a gyermek. Ha közbelépünk, csak úgy tegyük, hogy a gyermek ne sérüljön, tehát semmiképp se szégyenítsük meg mások előtt – hangsúlyozta. Megtiltani az önkielégítést a szakember szerint azért káros, mert azzal csak bűntudatot keltünk a gyerekben, ez pedig megpecsételheti a felnőttkori szexualitását is.

A szülők segítségére számos felvilágosító, a gyerekek nyelvén szóló könyv siet, ilyen például Grethe Fagerstörm – Gunilla Hanson szerzőpáros Peti, Ida és Picuri című kötete – mondta a szakértő.

Kontés Beáta pszichoterapeuta tanácsait ugyanebben a kérdésben, itt olvashatja

Kapcsolódók

Kimaradt?