„A románok és a magyarok, a férfiak és a nők sem egyformák. A gond az, hogy nem is egyenlőek”

Több százan meneteltek a női esélyegyenlőségért Kolozsvár belvárosában vasárnap délután. A felvonulás azokra az abortuszellenes tüntetésekre volt válasz többek között, amelyeket több városban hosszú ideje állandó jelleggel megrendeznek.

A Nők menete vasárnap délután vette kezdetét a Deák Ferenc utcában. A helyszínen több nyelvű (magyar, roma, angol, román) bannereket is osztogattak azoknak, akik igényelték. Szép számmal vonultak férfiak is, sőt egész családok érezték úgy, hogy jelenlétűkkel képviselniük kell az ügyet.

"Pont olyan felelősségem van abban, hogy a női esélyegyenlőség megvalósuljon, mint a nőknek" - mondta az egyik vonuló férfi. Emlékeztetett, hogy több felvonulással is tiltakoztak amiatt, hogy a nők ne élhessenek az abortusz lehetőségével. "Ha mi nem vagyunk éberek, akkor ezek a jogok el fognak veszni. Ugyanakkor ott van egy csomó probléma meg különbség a férfiak és a nők között, a transzneműek és a ciszneműek között, amelyekről azt hisszük, hogy nem léteznek, de a valóságban ott vannak. Magamat is rajtakapom néha, hogy másként viselkedem a nőkkel, mint a férfiakkal, és itt nem az előzékenységről beszélek" - magyarázta.

Elmondta, több kísérlettel is rámutattak már arra, hogy más mércével tekint a társadalom a nőkre, mint a férfiakra. "Az egyik kísérletben például egy nő hívott fel egy munkahelyen alkalmazottakat. Utána megkérdezték az alanyokat, hogy szerintük egy vezető pozícióban lévő embert hallotta-e. Kevesebb arányban mondták azt, hogy igen, mint amikor egy férfi hívta fel őket. Ezek lappangó, nem feltétlenül nagyon problematikusnak látszó gondok, ám igencsak alattomos különbségtételek, amelyeket észre sem vesszünk" - ecsetelte.

Hangsúlyozta, a férfi és a nő nem egyforma, nem is erre törekszik a feminizmus, ám sajnos nem is egyenlő Romániában, és ez utóbbi a probléma. "A románok és a magyarok sem egyformák, viszont egyenlők kellene hogy legyenek. Itt az ideje, hogy megnyugtassunk embereket abban, hogy a mozgalom egyenlő jogokat követel a nők számára, és nem azt, hogy a férfiak és a nők egyformák legyenek" - tette hozzá.

Már gyermekkorban így nevelik a gyermekeket

Egy másik vonuló szerint már gyerekként is azt várják a lányoktól, hogy takarítsanak, megtapsolják őket, ha rendet raknak, ha mosolyognak, ha szépek, miközben a fiúkkal szemben minőségibb elvárásai vannak a romániai társadalomnak. "Úgy érzem, nem igazán számít, ha ugyanolyan okosak a lányok, vagy ha éppen okosabbak, úgy tanították őket, hogy a férfiaknak kell inkább érvényesülniük, nekik kell inkább átadni a helyet" - mondta.

"Jogilag valószínűleg egyenlőek vagyunk, viszont a gyakorlatban egyáltalán nem így néz ki. Sok hátránya van annak, ha egy nő érvényesülni szeretne és ha nem csak egy hagyományos női szerepben látja a jövőjét. Eleve azt tartom problematikusnak, hogy ha egy nő nem akar háztartásbeli lenni és nem akarja felvállalni a családanya szerepet, akkor ez önmagában sok embert feljogosít arra, hogy kritizálják és megpróbálják visszakényszeríteni ebbe a szerepbe" - vélekedett egy másik tiltakozó. Emlékeztetett, hogy a döntéshozói testületekben Romániában súlyosan alulreprezentáltak a nők.

"Ott lakom a Hașdeuban, és egész februártól áprilisig minden nap a Clinicilor utcán kellett hazamennem, ahol folyamatosan az abortusz ellen tüntettek. Nagyon idegesítő volt, nem igazán tudtam, mit csináljak, úgyhogy nagyon megörültem, amikor meghallottam, hogy lesz ez a felvonulás. Az ország körülbelül 300 településén szerveznek abortuszellenes felvonulást, úgyhogy nagyon fontos, hogy legalább egy ezt kompenzáló tüntetésen itt legyünk" - magyarázta egy fiatal lány.

"Hogy miért zavar, hogy az abortusz ellen tiltakoznak? Mert potenciálisan a testemet érinti az ügy, mert valakik meg akarják mondani, hogy milyennek kell lennie a testemnek, és ha nem olyan, akkor megbélyegeznek és kirekesztenek. Ráadásul a kórház előtt tüntetnek, ahol biztos nap mint nap olyan nők mennek el, akiket ez személyesen érint. Nem is tudok belegondolni, hogy milyen érzés lehet, ha még engem is ennyire felháborít" - mondta. Emlékeztetett, hogy az abortuszokat ma Romániában az orvostudomány szabályai és feltételei szerint hajtják végre, erről a művi vetélést elítélők hajlamosak nem beszélni.

A Nők menetén a Căști sociale acum mozgalom képviselői is részt vettek. "A nők elleni erőszaknak több formája van, többek között az az erőszak is, amely a rendszer részéről éri őket, ilyenek például az erőszakos kilakoltatások" - mondta Magyari Enikő, a mozgalom képviselője.

A menet követelései között szerepel, hogy a rendőrség, az egészségügy és az igazságszolgáltatás teremtsen átlátható, gyors és hatékony megelőzést és védelmet az erőszak áldozatainak. Kérik, hogy az állam finanszírozzon és építsen ki egy védőhálót az áldozatok számára. Kérik, hogy az oktatásban vezessenek be olyan szexuális felvilágosítást, amely nem csak arra redukálódik, hogy az ember egy egyszerű biológiai lény, hanem rámutat annak sokszínűségére. Egyenlő esélyeket kérnek a munkaerőpiacon és a bérezésben.

Kapcsolódók

Kimaradt?