Óraátállítás – Valóban megterhelő a szervezetünknek az az egy órácska különbség?

Régóta keresik a választ arra a közkedvelt kérdésre, hogy jó vagy rossz dolog-e a nyári időszámítás, s hogy annak vajon milyen hatásai lehetnek egészségünkre – írja az Origo.

Az emberi szervezet rendelkezik egy belső biológiai órával, amely szabályozza az alvási-ébrenléti ciklusokat és más biológiai folyamatokat. Az óraátállításnak a napi ritmusokhoz képest történő gyors változása zavart okozhat ezen biológiai órában, és ezáltal befolyásolhatja az alvást, hangulatot és teljesítőképességet.

Az óraátállításnak lehetnek közvetlen hatásai az alvási szokásokra. Az embereknek időbe telik alkalmazkodni az új időszámításhoz, és ezalatt a rövid távú alváshiány, fáradtság és koncentrációs nehézségek problémákat okozhatnak.

Fotó: Pexels

Több kutatás is összekapcsolta az óraátállítást az egészségügyi problémákkal. Az átmeneti időszakban megnövekedett stressz és alváshiány szerepet játszhat az érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és más krónikus állapotok kialakulásában.

Az óraátállítás ideiglenes hatása alatt csökkenhet a munkateljesítmény és növekedhet a balesetek kockázata. Az alváshiány és a biológiai óra zavara negatívan befolyásolhatja a döntéshozatalt és a reakcióidőt.

Azok, akik nehezen alkalmazkodnak az óraátállításhoz, tapasztalhatják a hangulati ingadozásokat, szorongást vagy depressziót. Az alvási problémák és a biológiai ritmusok zavara hozzájárulhatnak a mentális egészség romlásához. A SomnoCenter Alvászavar Központ szakértője, Szakács Zoltán neurológus főorvos, szomnológus szerint azonban ez az egy óra plusz vagy mínusz azonban nem számít akkora gondnak, amellyel az ember szervezete ne tudna megküzdeni. Az aggódás tehát kissé eltúlzott.

Belső óránk egy idegsejt-csoport, mely a látóideg kereszteződése felett helyezkedik el. Ezáltal mindig érzékeli a külső világot, s ha például 8-10 órát repülünk, s leszállunk Amerikában, azonnal észleli, hogy ott más a helyzet. Szervezetünk másfél órát képes egy nap alatt visszaigazítani, vagyis 6 órával 4 nap alatt végez. Egy óra korrigálás gyakorlatilag 1 nap alatt végbemegy. Ilyenkor pedig valójában csak kismértékű alvásmegvonásról van szó. S bár van, aki érzékenyebb rá, az emberek döntő többsége 1-2 nap alatt alkalmazkodik az új helyzethez – magyarázta a szakember

Az óraátállítás hatásai tehát egyéni különbségeken alapulnak, és nem mindenki érintett ugyanúgy. Az óraátállítás témája a modern társadalomban továbbra is élénk viták tárgya, különféle szempontokat érintve, beleértve az energiamegtakarítást, az egészségügyi kérdéseket és a társadalmi alkalmazkodást is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?