Néhány éven belül felveheti a versenyt a mesterséges hús a hagyományossal

Állítólag 2023-ra a hagyományossal is felveheti a versenyt a laboratóriumokban, acéltartályokban előállított hús, legalábbis a termelő vállalatok reményei szerint.

A laboratóriumokban előállított húst állati sejtekből hozzák létre és tápanyagokkal, vitaminokkal „növesztik” acéltartályokban, úgynevezett bioreaktorokban. Az állati sejtek 18 és 24 óránként növekednek és duplázódnak. Kinézetre és ízre a kutatók szerint ugyanolyan, mint a hagyományos, állati eredetű hús, viszont a szakértők szerint előállítási módja miatt sokkal egészségesebb. A mesterséges húst előállító vállalatok azt hangsúlyozzák, hogy terméküket környezetbarát módon és „az állatok bántalmazása nélkül” hozzák létre – számolt be a Digi24.

Illusztráció: Pexels

A legnagyobb kihívást a termelési kapacitás növelése jelenti számukra, hogy ezáltal a bevásárlóközpontokba és az éttermekbe is szállíthassanak termékeikből. Szingapúr az első olyan ország, ahol engedélyezték a mesterségesen előállított hús forgalmazását, de hamarosan követheti őt az Amerikai Egyesült Államok. Ugyanakkor az Európai Unió, Izrael és más országok is dolgoznak az emberi fogyasztásra szánt tenyésztett hús forgalmazásának szabályozásán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?