Románia volt tavaly az EU negyedik legnagyobb nettó haszonélvezője

Négymilliárd euróval többet kaptunk az Európai Uniótól a közös kasszába befizetett összegnél.

Lengyelország volt tavaly az Európai Unió legnagyobb nettó haszonélvezője, írja a Hotnews. Lengyelország 11,8 milliárd euróval kapott többet az EU-től annál az összegnél, amennyit befizetett a közös költségvetésbe.Fotó: Facebook/European Comission

Románia a negyedik legnagyobb nettó haszonélvező volt, 4 milliárd euróval, kevéssel lemaradva Magyarország (4,1 milliárd) és Görögország (4,5 milliárd) mögött.

A legnagyobb nettó befizető tavaly is Németország volt, 25,1 milliárd euróval. Franciaország esetében a befizetés és a lehívott pénzösszeg különbsége 12,4 milliárd euró volt, Olaszország pedig 3,2 milliárddal a harmadik legnagyobb nettó befizetőnek számított.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az EU-tagságból fakadó előnyök, bár nincsenek számszerűsítve, jóval meghaladják azt az összeget, melyet egy adott ország lehív az uniós alapokból, illetve befizet a közös költségvetésbe. A közös uniós piac legnagyobb haszonélvezője Németország, mely az EU első számú exportőre.

A lakosság számához viszonyítva a németek mellett a hollandok, a dánok, a svédek és az osztrákok az EU legnagyobb nettó befizetői.

Kapcsolódók

Kimaradt?