banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

„Mosolyog” a Nap a NASA fotóján

Különleges fényképet tett közzé a NASA a Twitter-oldalán: a Nap „mosolygós fejet” vágott.

A Nap felszínén több koronális lyukat is megfigyeltek a tudósok, amelyek érdekes alakzatban rendeződtek, így a műholdas felvételen úgy tűnik, mintha a csillag rámosolyogna a Földre. A képet szerdán posztolta a szervezet napfigyelő obszervatóriuma, a Solar Dynamics Observatory.

A napfoltok olyan intenzív mágneses mezők, amelyek átmenetileg leállítják a konvekciós folyamatokat a Napon. (A konvekció a plazma részecskéinek hidrodinamikai áramlása során végbemenő energiatovábbítást jelenti) – írja a hvg.hu portál.

A folyamat leállása miatt a nagy mágneses intenzitású terület nem fogadja be a kavargó töltött gázokat a Nap belsejéből, így az adott terület hőmérséklete csökkeni kezd. Emiatt a szondák és teleszkópok képein az adott terület sötétebbnek tűnik, innen az elnevezés: napfolt.

A mosoly három ilyen sötétebb területe eredménye, ezek azonban nem napfoltok, hanem koronális lyukak. A kettő között a különbség, hogy ezek nyitott mágneses vonalak, amelyek lehetővé teszik a napszél kiszökését. Az ilyen kitöréseknél a részecskék sebessége elérheti a 3 millió km/h-t is – emlékeztet a Space.com.

Az amerikai kutatók arra számítanak, hogy a napokban elérhetik ezek a részecskék a Földet, és geomágneses vihart okozhatnak. Megjegyezték azonban azt is, hogy ez elvileg gyenge lesz, így nem kell komolyabb hatásokkal számolni.

(Nyitókép: NASA Sun, Space & Scream Twitter-oldal)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?