Már 10-15 évvel a tünetek megjelenése előtt kimutatható az Alzheimer-kór egy magyar kombinált teszttel

Több százmillió forintos magyar fejlesztés is része annak a kombinált vizsgálatnak, amellyel a klinikai tünetek megjelenése előtt már 10-15 évvel kimutatható az Alzheimer-kór – közölte az MTI-vel a Pozitron Medical Diagnosztika Központ.

Sátori Mária, a Pozitron neurológus főorvosa az MTI-hez eljuttatott közleményben ismertette, hogy a vizsgálatban a plakkokat okozó, kóros fehérjéket egy egyszerű vérvétellel mutatják ki, míg eddig erre eddig csak költséges vagy fájdalmas vizsgálatok (CT, MR, agyvízvizsgálat) voltak. A kombinált vizsgálat másik elemét, a kognitív teszteket a neurológus szakértői vezetésével tavaly év végén zárult PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) – Prevenciós szűrő vizsgálati rendszer kifejlesztése a demencia korai fázisú vizsgálatához tárgyú projektben dolgozták ki, amelyhez a fejlesztők csaknem 237 millió forintot nyertek el a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból, a projekt összköltsége 362,66 millió forint volt. A PreDEM-tesztek ingyenesen elérhetők bárki számára a kognitivtesztek.hu oldalon.

Illusztráció: Pexels

A szűrővizsgálat részét jelentő egy éves kognitív tesztek és a speciális labortechnológiai eljárás együttes alkalmazásával megállapítható, hogy milyen tendencia látható a betegség lefolyásában, milyen kezelés, feladatgyakorlás szükséges annak lassításához – ismertette a neurológus. Hangsúlyozta, a betegség korai felismerése növeli a kezelések hatékonyságát, javítja az életminőséget, és nemzetgazdasági szinten is megtakarítást jelent az egészségügyi ellátó rendszer terheinek csökkentésével.

A jelenleg elérhető vér– és genetikai vizsgálatok csak a hajlamot mutatják ki, míg a Pozitron új vizsgálatával az Alzheimer-kór jelenléte állapítható meg 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt – mondta Sátori Mária.

Illusztráció: Pexels

Kókay András, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a módszer klinikai használata már az idén széles körben elérhetővé válhat, a következő években több ezres vizsgálati számmal terveznek.

Magyarországon, a nemzetközi adatokhoz hasonlóan a 60 év felettiek mintegy 20 százaléka, a 70 év felettiek 30 százaléka, a 80 évnél idősebbeknek pedig csaknem 50 százaléka érintett valamilyen demenciában, a demensek 60 százaléka alzheimeres. Európában jelenleg mintegy 10 millióan küzdenek demenciával vagy neurodegeneratív betegséggel, míg húsz évvel ezelőtt kevesebb, mint 6 millióan voltak érintettek, 2030-ra pedig a számuk várhatóan eléri a 20 milliót. Globálisan a betegek száma közelíti az 50 milliót, 2050-re ez a szám csaknem háromszorosára nő az előrejelzések szerint. 2018-ban a demencia kezelésének globális becsült összköltsége 1 milliárd dollár körül alakult, ami 2030-ra várhatóan 2 milliárd dollárra nő, így a korai diagnózis globális szinten is jelentős megtakarítást eredményezhet.

Kapcsolódók

Kimaradt?