Húsízű és jellegű kenyeret szabadalmaztatott egy hazai egyetem

Az Országos Szabadalmi és Védjegy Hivatal (OSIM) szabadalmat adott a galaci Alsó-Duna Egyetemnek egy húsízű és -jellegű fehérjekenyérre, amelyet az élelmiszer-tudományi és mérnöki kar oktatóiból álló csapat dolgozott ki. Olyan, mintha kenyeret ennénk steakkel, a húst nem látjuk, de érezzük, magyarázta az egyik feltaláló.

Az egyetem által közzétett információk szerint a találmány szerzői Floricel Cercel, Petru Alexe és Romulus Marian Burluc professzorok, abból indultak ki, hogy „a normál kenyér nem elég kiegyensúlyozott esszenciális aminosavakban”, és húsból kivont fehérjekoncentrátumot adtak hozzá.Fotó: a galaci egyetem Facebook oldala
A fehérjében kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú kenyér előállításának folyamata egy olyan megoldás, amellyel a kenyeret az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott határértékek közé lehet hozni, azzal hogy optimális szintre hozzák az az esszenciális aminosav tartalmát, olvasható az egyetem Facebook bejegyzésében.

„Az így előállított kenyér a nagy kenyérfogyasztónak számító szegény lakosság számára jelenthetne lehetőséget. A táplálkozás szempontjából kiegyensúlyozott kenyérnek minden fogyasztó számára elérhetőnek kell lennie, de az alacsony jövedelmű fogyasztóknak támogatott áron kell adni. A fehérje kenyér olyan, mintha kenyeret ennénk steakkel, a steaket nem látjuk, de érezzük" – magyarázta Petru Alexe professzor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?