Csodás videón több mint 100 eddig ismeretlen tengeri állat

Több mint 100 korábban ismeretlen fajt és néhány sosem látott víz alatti hegyet találtak a tenger mélyén január 8. és február 11. között a chilei partokhoz közeli tengerfenéken – írja a Live Science kiemelve, hogy az expedíció során több mint 53 ezer négyzetkilométernyi területet térképeztek fel.

„Az ember mindig számít rá, hogy találkozik új fajokkal az óceán ilyen kívül eső, rosszul feltérképezett részein, de az egészen döbbenetes, hogy ilyen sok jött velünk szembe” – nyilatkozta Javier Sellanes, az expedíció vezetője. Kutatásuk alatt tucatnyi fotót és videót is készítettek a szakemberek, amelyeken számos érdekesség látható: többek között egy vörös tengeri varangy kézszerű uszonyokkal, furcsa hosszúkás alakú tengerisünök, valamint egy ritka ostortintahal, írja a 24.hu portál.

Egy víz alatt jól működő robot volt a kutatók segítségére a több mint 100 faj megfigyelésében. Ezek feltehetőleg a tudomány számára is új felfedezések, hiszen vannak köztük eddig nem látott szivacsok, tengerisünök, korallok, rákok és puhatestűek is. De a tévedés elkerülése érdekében minden fajtól mintát vettek, ezeket a közeljövőben elemzik majd, hogy kiderüljön, valóban ismeretlen tengeri lényekről van-e szó.

Az új fajokon kívül eddig ismeretlen víz alatti hegyeket is feltérképeztek, közülük a legmagasabb 3530 méteres. Ezt a képződményt Solitonak nevezték el, ami spanyolul azt jelenti, hogy magányos.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?