banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Új rekordot állítottak fel a pí értékének meghatározásában svájci kutatók

A svájci Graubündeni Alkalmazott Tudományok Egyetemének kutatói új csúcsot állítottak fel a pí matematikai állandó meghatározásában. A szakértők 62,8 billió számjegyig számolták ki a pontos értéket, a korábbi rekord 50 billiós volt.

A svájci kutatók egy szuperszámítógéppel 108 nap és nyolc óra alatt, az előző, 2020-as rekordnál 3,5-szer gyorsabban határozták meg a precízebb értékét. Az egyetem adatelemzési, vizualizációs és szimulációs központja szerint a számolás majdnem kétszer olyan gyors volt, mint a Google felhőjét használó 2019-es rekord.

A kutatók most azt várják, hogy a Guinness Rekordok Könyve hitelesítse az eredményt. Addig csak az utolsó tíz számjegyet hozták nyilvánosságra: 7817924264.

A pí az euklideszi geometriában egy kör kerületének és átmérőjének hányadosát jelenti, a szám irracionális, végtelen, nem szakaszos tizedestört. A szakemberek nagy teljesítményű számítógépekkel egyre tovább próbálják növelni az állandó pontosságát, amelynek első tíz számjegye 3,141592653.

A svájci csapat szerint a pí kiszámításában szerzett tapasztalataikat más területeken is kamatoztathatják, például a DNS-vizsgálatokban, a folyadékdinamika szimulációjában és a szövegelemzésben.

(Címlapkép: Pixabay/geralt)

Kapcsolódók

Kimaradt?