banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Naponta 6 csésze kávénál is többet fogyaszt? Összezsugorodhat az agya a kutatók szerint

Akárcsak az alkoholfogyasztásnál, a kávéfogyasztásnál is fontos a mértékletesség; ha túl sokat iszik belőle naponta, azt az agya bánhatja, és vele együtt az egészsége is – ismerteti egy friss kutatás eredményeit a Science Daily tudományos portál alapján az origo.hu portál.

A Dél-Ausztráliai Egyetem precíziós egészségügyi központjának kutatói szerint a túlzott kávéfogyasztás zsugorítja az agyat, és jelentősen növeli a demencia, valamint a stroke kockázatát. A teljes publikáció a Nutritional Neuroscience című táplálkozástudományi szakfolyóiratban olvasható.

Az ausztrál szakemberek több nemzetközi kutatócsoporttal összefogva alkották meg az eddigi legnagyobb volumenű tanulmányt, ami a kávézás egészségügyi hatásait vizsgálja. Összesen 17 702, 37-73 év közötti brit résztvevő egészségügyi adatait nézték át. Az eredmények alapján a napi 6 csésze kávénál többet fogyasztók esetében 53 százalékkal nőtt a demencia esélye.

Fotó: Pexels | Chevanon Photography

A kutatás vezető szerzője, Kitty Pham szerint globális szinten napi kilenc milliárd kilogrammnyi kávét fogyasztunk, ezért is fontos a kávé egészségügyi hatásainak alapos vizsgálata.

A demencia az agy leépülésével járó betegség, káros hatással van a memóriára, a gondolkodásra, a viselkedésre, és összességében a mindennapi tevékenységekre. A kór nagyjából 50 millió embert érint világszerte, számuk pedig napról-napra növekszik. A stroke az agyi vérellátást zavarja meg, ami oxigénhiányhoz, végül szövetkárosodáshoz, funkcióvesztéshez vezet. Becslések szerint a 25 éven felüli felnőttek negyedét fenyegeti agyi érkatasztrófa, ha pedig a modellek nem tévednek, ebben az évben világszerte 5,5 millióan fognak meghalni stroke-ban.

Elina Hyppönen, a Dél-Ausztráliai Egyetem precíziós egészségügyi központjának professzora szerint bár az adatok egyértelműen bizonyítják a túlzott kávéfogyasztás negatív hatásait, azért nem kell teljesen lemondani a reggeli feketéről – napi egy-két csésze kávé még biztosan nincs káros hatással az egészségre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?