banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Magyar szakember segítségével sikerült azonosítani egy eddig ismeretlen kígyófajt

A tudomány számára eddig ismeretlen kígyófajt fedeztek fel Szaúd-Arábiában. A pár arasznyi sikló tanulmányozásában egy magyar szakember, Patkó László is részt vett.

A helyeik Abu Hennaként emlegetik azt a kis termetű, rejtőzködő életmódot folytató, a tudomány számára eddig ismeretlen kígyófajt, amelyet nemrégiben fedeztek fel a szakemberek Szaúd-Arábiában. A pár arasznyi fényes rézszínű kis sikló felfedezésénél egy magyar szakember, Patkó László is ott volt.

Forrás: Zoosystematics and Evolution

Az új fajt a szaúd-arábiai Al-Ula régióban dolgozó kutatók írták le, és az eredményről a térségben dolgozó magyar természetvédelmi szakember adott hírt. Az élénk színű kígyófajra egyik éjszakai táborhelyük közelében bukkantak a terepmunkát végző kutatók, de azonosítani sem ott, sem a következő napokban, szakkönyvek segítségével sem tudták. Még a legtapasztaltabb szakértők sem tudtak biztosan választ adni, hogy pontosan milyen fajról lehet szó, ezért a nemzetközi kutatócsapat tagjai fotókat készítettek, további egyedeket gyűjtöttek a környéken, majd laborvizsgálatoknak vetették alá az állatokat. A genetikai elemzések során arra jutottak, hogy a tudomány számára eddig ismeretlen fajt találtak.

Az új faj, mint írták, jelentős elterjedési hiányosságot tölt ki az igazi siklóformák alcsaládba tartozó közel-keleti Rhynchocalamus nemzetségének Izraelben, illetve a jemeni és ománi partvidéken honos fajai között, amelyekkel szoros rokonságban is áll. A szakemberek úgy gondolják, hogy az újonnan felfedezett faj élőhelye akár Jordániára és Szaúd-Arábia más területeire is kiterjedhet, ahol főként a nedvesebb és hűvösebb éghajlatú hegyvidéki térségeket, homokos, köves talajt kedveli. A begyűjtött egyedek mérete 16 és 32 centiméter között volt, tehát nem egy nagy méretű fajról van szó. A kutatók azt is feltételezik, hogy az R. hejazicus-nak keresztelt faj a sűrűn lakott területeken is megél, tehát nem szükséges a veszélyeztetett fajok közé sorolni.

Forrás: Zoosystematics and Evolution

Az új faj az igazi siklóformák Rhynchocalamus nevű nemzetéségbe tartozik. Ebbe a kategóriába eddig öt fajt soroltak, ám a lista most Patkó László és kollégái révén kiegészülhet egy hatodikkal: az R. hejazicusszal. Mint a szakember felhívta rá a figyelmet, a kígyó csupán a tudomány számára újdonság, a hüllőt a helyiek ismerik és a térségben Abu Hennának nevezik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?