Kullancs ellen illóolajokkal: ezek a leghatásosabbak a kutatók szerint

Coventry Egyetem kutatói vizsgálataik során összesen 11 olyan illóolajat - köztük kétféle mentát és kétféle kakukkfüvet - találtak, amelyek hatásosnak bizonyultak az Európában gyakori Dermacentor reticulatus kullancsfaj ellen, írja a femina.hu portál.

Bazsalikom (Ocimum basilicum), bergamot (Citrus bergamia), citronella (Cymbopogon winterianus), citromos eukaliptusz (Eucalyptus citriodora), kakukkfű (Thymus serpyllum és Thymus ct.Thymol), levendula (Lavandula angustifolia), majoránna (Origanum majorana), menta (Mentha piperita és Mentha spicata), szegfűszeg (Syzygium aromaticum) a leghatásosabb, ha kullancs ellen védekezne az ember.

Fotó: Pixabay

A kutatók szerint 3%-os hígításban a legjobbnak a szegfűszeg, illetve a kétféle kakukkfű bizonyult a kullancsok ellen. A kúszó kakukkfű és a citronella keveréke pedig a kullancsok 91 százalékát távol tartotta.

Otthon is elkészíthető a kullancs elleni permet

Egy 50 ml-es, szórófejes üvegbe tegyen 30 csepp illóolajat: 15 csepp citronellát és 15 csepp kakukkfűt. Szükség lesz még zöldboltokban vásárolható speciálisan illóolajokhoz való oldószerre: ebből szintén 15 csepp kell. Az így elkészített oldatot öntse fel forralt vízzel.

A permet fújható a nadrágszárra, bokára, tárhajlatra, közvetlenül kirándulás előtt. Hat év alatti gyerekek esetében inkább csak a nadrágszárra tanácsos fújni, nagyobbaknál kerülhet a bőrre is, de érdemes előzőleg allergiás bőrpróbát végezni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?