banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Hagymahéj, lilakáposzta, cékla, csalán: természetes festékanyagokkal is színezhető a tojás, nem szükséges a bolti

Elterjedt szokás, hogy a húsvéti tojásokat üzletekből olcsón beszerezhető festékekkel színezzük, pedig néhány konyhai és kerti alapanyag felhasználásával is készülhetnek piros, zöld vagy barna színben pompázók. Elegendő pár festőnövény a színezéshez, igaz, kissé haloványabb a végeredmény, mint az ételfestékekkel, de ha festés után a család szeretné elfogyasztani a tojásokat, biztos lehet benne, hogy csupa ehető, növényi rész borítja a héjukat, írja a zoldszokasok.hu blog szerzője, aki különféle módszereket is ajánl a környezettudatos húsvéthoz.

A blogbejegyzés írójának az a tapasztalata, hogy a növényi részek közül bátran használhatók a vöröshagyma fedőlevelei, esetleg a vörös káposzta külső levelei, a céklahéj, a csalán, a kávézacc, a kurkuma, az áfonya vagy a fekete tea. De ahhoz, hogy ezek megfelelő színt adhassanak, érdemes fehér vagy világos héjú tojásokat választani, illetve festés előtt alaposan megmosni, eltávolítani azok felületéről minden zsíros szennyeződést.

Fotó: zoldszokasok.hu

A tojások előkészítését a választott festési mód befolyásolja: a lakásba szánt darabok főzhetők, de az ajándékba tervezett műremekeket érdemes kifújni, hogy ne romoljanak meg. Természetesen ezek is díszíthetők, nem szükséges egyszínben pompázniuk: lehet rájuk gyertyával, viasszal, kesicével rajzolni. Emellett levélminta is alkalmazható a berzseléses, levéltakarásos technikával: festés előtt helyezzen leveleket a tojásra (ehhez leggyakrabban petrezselyem, cickafark, gyermekláncfű levele használható), majd tekerje körbe gézzel vagy helyezze egy használt harisnyába, így a levelek a tojásra simulnak festés közben. Csak száradás után szükséges eltávolítani róluk a leveleket és a gézt vagy harisnyát.

A festéshez két módszer is használható, bármelyiket is választja az ember, érdemes tudnia, hogy ha a festőlevekhez 1 evőkanál sót és ecetet ad, a színek mélyebbek és tartósabbak lesznek. Egyik ilyen praktika az, hogy a növényi részeket a tojás főzővizéhez adagoljuk, ezzel együtt főzzük meg őket, majd hagyjuk a lében kihűlni mindet. Másik hasonlóan hasznos módszer, hogy a növényi részeket 1-1 liter vízzel öntjük fel, és körülbelül egy órán keresztül melegítjük: ez idő alatt a festéshez szükséges színanyagok kioldódnak. Az így kapott színes levet le kell szűrnünk, és amíg még meleg, belehelyezzük a tojásokat, majd hagyjuk azokat egy éjszakán át a lében pihenni. Csak másnap kell kivenni és megszárítani azokat, lehetőleg rácson. A tojásoknak szép fényt úgy adhatunk, hogy festés után lekenjük olajjal a héjukat.

Hogyan lesz sárga, zöld, lila vagy kék a tojás természetes anyagokkal?

  • Sárga színű akkor lesz a tojás, ha 10-20 gramm kurkumát adunk a tojásfőző vízhez.
  • A zöld akkor érhető el, ha néhány marék friss csalánt is használunk. Másik módszer ha a kurkumával megfestett tojásokat lila káposztás festőlével is megfestjük.
  • Pirosas-lilás színárnyalatot akkor kapunk, ha 3-4 darab céklát meghámozunk, és ezzel a céklahéjjal tesszük fel főni a tojásokat, majd hagyjuk a lében kihűlni.
  • Lila, kék a vörös káposzta külső leveleitől lesz: 2-3 darabot vágjunk össze, ezt használjuk festéshez. Használhatunk 1 marék áfonyát, bodzabogyót vagy 1-2 marék lila hagymahéjat is a lilára festéshez.
  • Narancsos-vörösessé 1-2 marék vöröshagymahéjtól  válnak a tojások: a tojásfőző léhez kell adni ezeket, majd ebben a lében megfőzni és hagyni kihűlni a tojásokat.
  • Barna úgy keletkezik, hogy erősre főzött fekete teába vagy kávéba áztatjuk a tojásokat. Minél tovább áznak, annál sötétebb árnyalatúak lesznek. Kávé helyett a kávézacc is megfelelő: 50 gramm kávézaccot öntsünk fel 1 liter vízzel, főzzük 30 percig, majd a leszűrt levet használjuk tojásfestéshez.
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?