Virágvasárnapi tojásíróversenyen jártunk Gyimesbükkben

Húsvét előtt egy héttel, virágvasárnap szervezték meg másodszor Gyimesbükkben a Tojásíróversenyt és kiállítást. A Pál Péter vállalkozó magánkezdeményezéséből indult rendezvény célja a hagyományos gyimesi hímestojásminták megőrzése és köztudatban tartása.

A Pál Péter által vezetett munkapontnál és kereskedésnél gyűltek össze virágvasárnap a Bákó megyei Gyimesbükk lakói, hogy a versenyre benevező legügyesebb falubeliek munkáit megtekintsék, és szavazzanak a kedvencükre. Tavaly mintegy 120 versenyző indult öt-öt tojással, azonban idén már csak 40-en neveztek be, mivel a verseny szabályai szigorúbbak lettek.

A tojásíróversenyen Kakas Péter sepsiszentgyörgyi néprajzkutató volt a szakmai zsűri, így az általa legszebbnek tartott három versenyző munkái, illetve a mintegy 300 látogató szavazatai alapján is kiosztottak három díjat. De nemcsak a versenyzők számára szólt a tojásírásról a gyimesbükki virágvasárnap, hanem az érdeklődők számára is, hiszen aki ott volt, a helyiektől elleshetett egy-két trükköt.

Amint Antal Máriától, gyimesbükki tojásírótól, tájházvezetőtől megtudtuk, nagyon sok részletre oda kell figyelni ahhoz, hogy jól sikerüljenek a minták.

„Azt mondják, hogy az az igazi, ha az ember keze stabilan áll a kesicével, miközben a tojást forgatja alatta, így lehet a legszabályosabb mintát rajzolni. Azonban nekem könnyebben megy, ha a kezem is húzom a tojáson és a kesicét is mozgatom közben. A kedvenc mintám egyébként a cifra kantár, amelyet már gyermekkorom óta a legszívesebben írok a tojásra” – magyarázta a hagyományos gyimesi tojásírás mikéntjét az asszony.

A sikeres tojásírás legfontosabb eszköze tehát a kesice, vagyis a tojásíró szerszám, amelyet olvasztott, langyos viaszba mártanak, és akkor ír a legjobban, ha lófarokszőrt vagy disznószőrt rögzítenek belé. Ezt is megnézhették az érdeklődők, Sárig Miklós ugyanis helyben készítette a kesicét az asszonyoknak, lányoknak, akik azt is elárulták, hogy egy jó kesicével akár 40-50 tojást is meg lehet írni.

Pál Péter főszervező a Maszolnak azt mondta, hogy a versennyel a legfontosabb cél az, hogy a köztudatban tartsák a hagyományos gyimesi tojásmintákat, ugyanis itt szerencsére, még él a hagyomány. Mint mondta, nem ígérnek semmit, de jövőben is lesz verseny.

Kakas Zoltán hozzátette, hogy a verseny legnagyobb előnye, hogy a tavalyi túljelentkezés után idén már csak minőségi munkákkal jelentkeznek, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy az értékes, autentikus és igényesen elkészített minták éljenek tovább.

Idén a zsűri fődíját Tankó Fintu Julianna kapta, a második helyezett Antal Teréz, harmadik Antal Erzsébet. A közönségnek Antal Etelka tojásai tetszettek a legjobban, második helyezett Sorodok Viorica, a harmadik díjat pedig ugyanaz az Antal Teréz nyerte, aki a zsűri harmadik díját kapta. A díjak összértéke mintegy 3000 lej, amelyet a szervező Pál Péter vállalkozása biztosít.

Kapcsolódók

Kimaradt?