banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Igény van a közösségre – húsvéti tojásírás Szamosújváron (VIDEÓ)

Idén is terveket és álmokat hiúsítottak meg a koronavírus miatt elrendelt intézkedések, így a húsvét is másképp alakul. De a szamosújvári Téka Alapítvány a helyi népművész egyesülettel közösen úgy döntött, hogy megszervezik a már hagyományossá vált húsvéti tojásírást, mivel úgy gondolják, hogy teljesen más értékrend szerint nőnek fel azok a fiatalok, akiknél a családban megmaradnak a hagyományok.

A szamosújvári Téka Alapítvány által létrehozott és működtetett intézmények célja a közművelődés, oktatás, ifjúság- és közösségfejlesztés a mezőségi szórványban, így fő feladatuknak tartják a helyi magyar közösség összetartását, és ehhez szerintük elengedhetetlen a kézzel írott húsvéti tojás hagyományának a továbbadása is.

Idén is több napon keresztül tojásírást tanítanak Szamosújváron gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt, ám ezt csak kis csoportokban tudják idén megvalósítani. A járványhelyzet miatt a szervezők felosztották a hetet és különböző korcsoportok különböző időpontokban vehettek részt a tojásíró tanfolyamokon, tízes csoportokban. A Maszol stábja is részt vett egy ilyen foglalkozáson, Egri Hajnal, a Művelődési központ vezetője vezetett körbe.

Az intézmény első generációjának tagjai egy gyimesi tojásírótól tanulták meg a legelső mintákat, és mind a mai napig ezt tanítják másoknak is. Évről évre újabb és újabb generációk érkeznek hozzájuk, hogy megtanulják a tojásírás alapjait, egyre több család is igénybe veszi az oktatást, így fontosnak tartják, hogy az első vonalas gyimesi tojás technikáit adják tovább az érdeklődőknek, hogy így „egyre több írott tojás kerüljön a családok asztalaira”. 

„Azt vettük észre, hogy járványhelyzetben az embereknek nagyobb igénye van a közösségre, az élményekre, tehát másképp ünnepelnek így, hogyha egy kicsit haza tudnak vinni abból, ami az igazi ünnep” – mesélte Egri Hajnal. Hozzátette: úgy gondolják, hogy teljesen más értékrend szerint nőnek fel azok a fiatalok, ahol a családban megmaradnak a hagyományok, húsvétkor a tojásírás, karácsonykor a betlehemezés, ezért igyekeznek ezeket a hagyományokat a legkisebbeknek is megtanítani.

A Téka Alapítványnál 1994 óta foglalkoznak tojásírással, és mivel nem maradt fenn Mezőségen hagyományos tojásminta – itt régebben növényekkel festettek –, ezért az alapítványnál Gyimesből szereztek be régebben is és most is a mintákat, de emellett könyvekből és az internetről is tanultak más tájegységek mintájáról, ezeket is tanítják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?