Elpusztult a „világ legmagányosabb bálnája”

Elpusztult „a világ legmagányosabb bálnája”, egy Kiska nevű kardszárnyú delfin, amely több mint négy évtizede élt egy kanadai élményparkban, az utóbbi bő egy évtizedben teljesen egyedül egy nagy medencében.

A 47 évesnek vélt orkát, más néven gyilkos bálnát 1979-ben ejtették fogságba az Atlanti-óceán északi részén, az izlandi partok közelében, ahonnét rögtön a kanadai Ontario tartományban, a Niagara-vízesés közlében fekvő Marineland élményparkba került.

A vízi vidámparkban Kiska néhány évig együtt volt egy másik kardszárnyú delfinnel, Keikóval, akivel együtt fogták ki a tengerből, és aki később a Szabadítsátok ki Willyt! című családi filmdráma címszereplőjeként vált világhírűvé.

Keikót 1985-ben eladták egy mexikói akváriumnak, végül a SeaWorld floridai tengeri élményparkba került. A kanadai élménypark arról tájékoztatta hétfőn a hatóságokat, hogy Kiska, aki az utolsó fogságban élő kardszárnyú delfin volt Kanadában, a múlt héten pusztult el, de halála okát nem közölték.

A Peta állatvédő szervezet úgy tudja, hogy az állat bakteriális fertőzésben múlt ki. Az állatvédők már régóta követelték a medencéjében teljesen egyedül élő orka szabadon engedését és a visszahelyezését az óceánba.

Egy helyi lappal az élménypark azt közölte, hogy a gyilkos bálna egészségi állapota a közelmúltban sokat romlott annak ellenére, hogy a személyzet és egy nemzetközi állatorvoscsapat intenzív kezelésben részesítette. Pénteken boncolást végezte rajta, ennek eredménye azonban nem ismert.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?