Éjszakai nassolás: a kutatók rájöttek, miért hízunk jobban, ha késő este étkezünk

A késői étkezés összefüggésbe hozható az elhízás fokozott kockázatával, a testzsír növekedésével és a fogyási nehézségekkel, állapította meg Frank Scheer, a bostoni Brigham and Women’s Hospital idegkutatója. Eddig nem értették pontosan, miért függenek össze mindezek, de a friss tanulmány a jelenség pontos biológiai hátterébe is betekintést enged – írja a Science Alert.

A kutatás során 16 olyan résztvevőt figyeltek meg, akiknek testtömeg-indexe (BMI) túlsúlyos vagy elhízott tartományba esett. Minden önkéntes két különböző, hat napig tartó kísérleten ment keresztül, amely során az alvásukat és az étkezésüket is szigorúan ellenőrizték.

A 24.hu cikke szerint az egyik kísérletben a résztvevők betartották a napi háromszori étkezést a megfelelő időben, vagyis 9 órakor reggeliztek, 13 órakor ebédeltek és 18 órakor vacsoráztak. 

Fotó: Adobe Stock

A másik kísérletben a három étkezést eltolták: az elsőre 13 órakor, az utolsóra pedig 21 óra körül került sor. Amikor a résztvevők később étkeztek, a leptin hormon szintje – amely azt jelzi, hogy jóllaktunk –alacsonyabb volt, amelynek következtében a résztvevők éhesebbek voltak. Mi több, a kalóriák lassabb ütemben égtek el, és csökkent a zsírbontást végző lipolízis folyamata is.

A tanulmány tehát rámutat, hogy a korábbi étkezés három kulcsfontosságú tényezőre is hat. Ennek nyomán kijelentették, hogy könnyebb lehet az étkezés idejére odafigyelni a súly csökkentése vagy megtartása érdekében, mint szigorú diétákat követni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?