Kiderítették, hogy miért híznak el sokan a dohányzás abbahagyása után

A dohányzás abbahagyása és az elhízás közötti összefüggést fejtették meg az izraeli Weizmann Tudományos Intézet (WIS) kutatói.

A Nature című tudományos lapban bemutatott tanulmányuk szerint a tudósok arra jutottak, hogy a dohányzás felfüggesztése utáni hízást a bélmikrobák által kibocsátott súlymoduláló vegyületek okozzák. A most azonosított vegyületek alapján olyan kezeléseket lehet a jövőben kidolgozni, amelyek segíthetnek abban, hogy a cigarettát letevők ne kezdjenek el hízni – közölte a WIS.

A kutatók megfigyelték, hogy a rendszeresen cigarettafüst hatásának kitett egerek nem híztak még zsírban és cukorban magas diéta mellett sem. A dohányzáshoz kötődő vegyületek, mint például a nikotin, nyilvánvalóan behatoltak az egerek bélrendszerébe a véráramon keresztül, megváltoztatták a bél bakteriális összetételét és ezáltal a test metabolizmusát is.Fotó: Pexels

Ha a füstnek való kitettség megszűnt, az egerek gyorsan hízni kezdtek, ahogyan az gyakran történik a dohányzást felfüggesztő emberekkel is. Amikor az egerek széles spektrumú antibiotikumokat kaptak, amelyek kimerítették mikrobiomjukat, sokkal kevesebbet híztak a nikotinmegvonás után és az étrendjüktől függetlenül hónapokig vékonyak maradtak.

A több ezer potenciális bioaktív metabolit között a szakemberek két molekulát azonosítottak, amelyek magyarázatot adhatnak a dohányzás abbahagyásának metabolikus következményeire.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?