banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Bőrvédő gyógynövények kánikula idejére: ezeket ajánlja a bükki füvesember

Milyen gyógynövények lehetnek segítségére, ha leégett a napon? Mit kenhet magára a napozás után? Szabó Gyuri bácsi bükki füvesember patikájában a nyári bőrvédelemre is van megoldás, közölte sajtóirodája.

Napvédő funkcióval bíró gyógynövényről – egyelőre – nincs tudomásuk, erre a célra egyébként is ott vannak a kiváló naptejek és napvédő krémek. A népgyógyászat a feledékenyek számára tud segítséget nyújtani – azaz, ha óvatlanul napoztak és megtörtént a baj. Három gyógynövény is szóba jöhet ilyenkor.

Orbáncfű: gyógyír leégésre

Az orbáncfű az egyik legismertebb és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is említett és elismert gyógynövény. Az orbáncfű olajos kivonatát kifejezetten leégésre, égési sebek kezelésére ajánlja a bükki füvesember. Ha az enyhén pirosra égett bőrt vékonyan bekeni az olajjal, megszünteti a fájdalmat, gyorsabban gyógyul az égett bőrfelület. Az olaj használatát követően viszont nem ajánlott a napozás, mivel fényérzékenyítő hatása van, ami a fehér vagy érzékeny bőrű embereknél jelentkezhet elsősorban. Mindezek miatt érdemes inkább este használni az orbáncfűolajat.

Kamillás borogatás

A kamilla valamiért csak a náthás időszakban jut eszébe az embernek, pedig gyulladáscsökkentő hatása a bőr gyulladásos panaszainál is kihasználható. Ha a bőr nagyon leégett, akkor Gyuri bácsi Kamillás teakeverékéből készült, kihűtött főzettel borogatható – a tea ugyanis nyugtató hatással lesz rá.

Fotó: Gyuri bácsi gyógynövényekkel

Körömvirág, a jolly joker

A körömvirágkrém szinte minden bőrbajra használható, hiszen kiváló hámosító, sebgyógyító hatású. A napégés okozta bőrpír mellett nehezen gyógyuló sebekre, műtéti hegekre, fekélyre, valamint ekcéma, rosacea és csípések esetén is bevált gyógynövény.

Aloe vera

A napégés elsőszámú ellenszere az aloe vera. Magyar kertekben ritkán marad meg, de ha mediterrán területen jár és semmi nincs kéznél, akkor – érintetlen területről – akár frissen is szedhető. Amennyiben mégis sikerült otthon cserepes aloét nevelni, akkor vágja le egy levelét, és a kibuggyanó zselével kenje be az érintett testrészt.

Ha a leégett testrész felhólyagosodott és emellett lázat, fejfájást, hányingert is tapasztal, forduljon orvoshoz, bőrgyógyászhoz! 

Így tartózkodjon a napon biztonságosan:

  • Délelőtt 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon, mert ekkor a legerősebb az UV-sugárzás.
  • Fejfedésre használjon megfelelő kalapot, kendőt.
  • Széles hatásspektrumú fényvédő terméket válasszon, amely az UVA és az UVB sugarak ellen is védelmet nyújt, és naponta többször is kenje be vele magát.
  • Ne hagyja ki a fület és a nyakat se, sőt a kéz- és lábfejet is kenje be!
  • Fényérzékenységet kiváltó gyógyszerek szedése esetén kerülje a napon tartózkodást.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?