banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Belevágna az időszakos böjtölésbe? Mutatjuk, milyen típusok közül válogathat

Az időszakos böjt nem csupán súlycsökkenést okoz, hanem serkenti az anyagcserét is. Napjainkban nagy népszerűségnek örvend, ám több verziója is létezik: minden módszer hatékony lehet, de az egyéntől függ, hogy melyik működik a legjobban, írja a runnersworld.hu portál.

16/8-as böjtölés

Lényege, hogy egy nap csak egy 8 órás peridódusban étkezhet az ember, és ezt a 8 órát pedig egy 16 órás böjtölés követi. Martin Berkhan alkotta meg ezt a Leangains nevű módszert. A 16 órás böjtölési időszakba beleesik az éjszaka is, azon kívül pedig nagyjából egy étkezést kell kihagyni.

Arra nagyon fontos odafigyelni, hogy a 8 órás étkezési szakaszban megfelelő mennyiségű tápanyagot vigyen a szervezetébe, aminek természetesen nem süteményekből és gyorsételekből kell állnia. Szakértők szerint a nők számára a 14-15 órás böjtölési időszak is elegendő. Azoknál az embereknél, akik reggel éhesek és szeretnek reggelizni, ezt a módszert eleinte nehéz lehet megszokni, könnyebb viszont, hogy a böjt alatt vizet, kávét és más nulla kalóriatartalmú italokat lehet fogyasztani, amelyek segíthetnek csökkenteni az éhségérzetet.

Fotó: pexels.com

Az 5:2 módszer

Ennek a lényege az, hogy a hét 5 napján normálisan, a megszokott módon étkezhet az ember, 2 napon viszont a kalóriabevitelt napi 500-600-ra csökkenti (nőknek 500-at, férfiaknak 600-at javasolnak).

Ezt a diétát gyors diétának is nevezik, és Michael Mosley brit újságíró népszerűsítette. Működhet úgy, hogy kiválaszt két napot a hétből, és ezeken a napokon mindössze kétszer eszik kis adagokat, maximum 250-300 kalória mennyiségben. Ugyan a krtikusok szerint nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek az 5:2 étrendet tesztelnék, de rengeteg tanulmány foglalkozik az időszakos koplalás előnyeivel.

Eat-Stop-Eat módszer

Brad Pilon módszerének a lényege az, hogy hetente 1-2 napon egy 24 órás böjtöt tart. Víz, kávé és egyéb nulla kalóriatartalmú italok megengedettek a böjt ideje alatt, de szilárd ételek nem. Ha a fogyás miatt dönt emellett a módszer mellett, akkor fontos, hogy az étkezési időszakokban normálisan étkezzen, ilyenkor ugyanis ugyanannyi ételt kell enni, mintha egyáltalán nem böjtölne.

A módszer hátránya, hogy a teljes 24 órás böjt sok ember számára meglehetősen nehéz lehet. Az viszont nincs megszabva, mikor kell tartani a böjtöt - ez lehet reggeltől másnap reggelig, vagy estétől másnap estig.

Böjt minden másnap

Hosszú távon szinte tarthatatlan, kezdőknek egyáltalán nem is ajánlott ez a módszer, aminek lényege az, hogy minden másnap böjtöljön az ember, és ezeken a napokon maximum 500 kalóriát vesz magához. Ugyan a böjtölés számtalan pozitív hatása ennél a verziónál mutatkozik meg leglátványosabban, egy aktívan sportoló, dolgozó ember elég nehezen tudja beleilleszteni hosszú távon az életébe azt, ha minden másnap alig vesz magához tápanyagot.

A harcosok diétája

Ori Hofmekler fitnesz szakértő népszerűsítette ezt a módszert, aminek a lényege az, hogy a nap folyamán kis mennyiségű nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, a vacsorának viszont nagyon tartalmasnak kell lennie. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a szervezet szinte egész nap böjtöl, éjjel pedig 4 órán át dolgozik, amíg emészti a vacsorát. Ennek a módszernek jópár hátulütője van: az izomvesztés szinte garantált ezzel az étkezési stílussal, és a hormonrendszerre sincs jó hatással. Nagyon edzett és tapasztalt diétázók számára talán érdekes lehet, de egy átlagember számára, vagy olyanok számára, akik erősödni, izmosodni szeretnének, egyáltalán nem vállalható.

Spontán hagyon ki egy étkezést!

Ha reggel nem éhes, bírja ki ebédig, akkor viszont válasszon valami egészségeset. Ha épp nincs opciója egy egészséges étel elfogyasztására vacsora alkalmával, várja meg a reggelt az étkezéssel. A spontán időszakos böjtnek is számtalan remek hatása van, pláne ha az étkezési időkben egészséges, tápanyagdús ételeket választ.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?