Ezért jó, ha beiktatja étrendjébe a céklát

Nyersen, főzve, sütve és savanyúságként is fogyaszthatja az ember a céklát, amely ősztől tavaszig bármikor beszerezhető. Közkedvelt íze mellett az egészségre gyakorolt hatása miatt is népszerűségnek örvend: tele van tápanyagokkal, vitaminokkal, vassal, káliummal és fehérjével. Az izeselet.hu portál összegyűjtötte a cékla pozitív hatásait, ugyanakkor néhány meglepő mellékhatására is rávilágított.

  • Segít a rákos megbetegedések legyőzésében

Nagy mennyiségben tartalmaz gyulladáscsökkentő anyagokat és antioxidánsokat, amelyek segíthetnek a rákos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében egyaránt. Jellegzetes mélyvörös színét a betacianinnak köszönheti. Ez egy növényi pigment, amely megvédheti a sejteket a rákos elváltozásoktól. Egy olyan egyedi rost is megtalálható benne, amely a bélrendszert óvja.

  • Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét

A céklában található folsav és betanin csökkenti a vérben a homocisztein szintjét, valamint az artériákat károsító gyulladásokat.

  • Jó a szemnek 

Luteint tartalmaz, amely megvédi a szemet az idősebb korban gyakran előforduló betegségektől és káros elváltozásoktól.

  • Javítja az állóképességet

Egy brit kutatás szerint azok a sportolók, akik cékla-alma levet fogyasztanak, jobb állóképességgel, valamint szintén jobb vérnyomás értékekkel rendelkeznek, mint azok a társaik, akik nem isznak hasonló vitaminitalt. 

  • Segíti az agyműködést

A céklában salétromsav termelődik, amely segíti a vérkeringést a szervezet egészében, az agyat is beleértve. 

  • Jobbá teszi az emésztést

Magas rosttartalma miatt a cékla elősegíti a jó bélműködést, illetve elkerülhetővé teszi a szorulást.

A cékla rendszeres fogyasztása azonban egészségügyi problémákat is eredményezhet: amennyiben fogyasztója hajlamos a vesekövekre, jobb, ha mellőzi étrendjéből a céklát. Magas oxaláttartalma ugyanis elősegítheti a vesekövek kialakulását. Szintén az oxalát eredményezhet akár köszvényt is. Emellett jó tudni, hogy a cékla a vizeletet és a székletet egyaránt megszínezheti. Ez azonban maximum ijedtséget okozhat, az egészségre nincs kihatással. 

Kapcsolódók

Kimaradt?