Folyamatosan visszahízza a leadott kilókat? Ez lehet az oka

Hosszú hónapokat áldoz egy diétára, napi szinten sportol, a finom falatokra és a csalónapokra is nemet mond, mégis visszakúsznak leadott kilói? A jójó-effektusnak számtalan magyarázata lehet: a femcafe.hu összegyűjtötte azt az 5 okot, ami miatt kudarcba fulladhat egy diéta.

  • Nőtt az izomtömeg

Ha a fogyni vágyó jelentős súlyfelesleggel rendelkezett, amikor elkezdett sportolni, ráadásul olyan mozgásformákat választott, amelyek növelhetik az izomtömeget, például futás, súlyemelés, saját testsúlyos edzésformák, akkor nem meglepő, ha hirtelen súlygyarapodás következett be nála. Hiszen könnyen lehet, hogy nőtt az izomtömeg, ellenben a zsírvesztés lassabban megy: az izom ugyanis nehezebb, mint a zsír, szóval javaslott, hogy ne a mérlegre hallgasson, hanem a centikre. 

  • Jojó-diéta

Ha eddig arról szólt az élete, hogy fogyókúrázott, majd ismét visszatért a sportmentes életmódhoz és az egészségtelen ételekhez, ez azt jelenti, hogy a jojó-effektus rabja lett a diétázó. Ezzel az az egy probléma, hogy egy idő után a szervezet "feladja" és hízni fog. Ahhoz, hogy ez ne fordulhasson elő, teljes életmódváltásra van szükség.

  • Nem fogyaszt elegendő proteint és rostot

Ha nem eszik elegendő fehérjét és rostot, akkor könnyen "hízókúrába" kapcsolhat a fogyókúrázó. Több hüvelyest, zöldséget, olajos magvakat, illetve sovány húsokat kell fogyasztani a diéta során azért, hogy felpöröghessen az anyagcsere, és fokozódjék az emésztés.

  • Túl "szociális"

A diétázónak el kell kerülnie a kollégákkal való közös és egészségtelen ebédet, a barátokkal való napi 5 kávézást, vagy a bulikat. A túlzott "szociális élet" sajnos sok hátulütővel is járhat, hiszen ilyenkor könnyebben elcsábul az ember egy-egy finom falattól.

  • Nem készít bevásárlólistát

Ha nem készít bevásárlólistát, akkor itt is elbukhatja diétáját. Banális dolognak tűnik, ám mégis fontos, hiszen terv nélkül könnyen elcsábulhat, a tudatos vásárlás pedig segít abban, hogy megfelelő ételek kerüljenek a tányérba. 
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?