banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Fogyni akar? Kutatók szerint ekkor kell étkezni, hogy hatékony legyen

Az életmódunk, a cirkadián ritmusunk hatással van az anyagcserénkre, így fogyás esetén, annak mértékére is. Számos tényező befolyásolhatja – a testhőmérsékletünk, az energiaszintünk változása, az alvás mennyisége és minősége –, hogy mennyire lesz sikeres egy fogyókúra. A Pennington Biomedical Research Center kutatói arra voltak kíváncsiak, milyen időpontokban kell étkezni ahhoz, hogy a leghatékonyabb legyen a fogyás. A kutatás eredményeiből a Psychology Today adott egy kis ízelítőt.

A tudósok hét túlsúlyos férfi és négy nő közreműködésével végeztek kísérleteket. A tesztalanyok négy napig, csak reggel nyolckor, délután kettőkor és este nyolckor étkezhettek, majd ezt követően négy napig reggel nyolckor, délelőtt tizenegykor és délután kettőkor kellett egyenek.

A kutatók egy kiegyensúlyozott étrendet állítottak össze, de a résztvevők ezen kívül nem fogyaszthattak más, kalóriát tartalmazó ételt vagy italt. A tudósok naponta hatszor mérték a vizsgálatokban résztvevők éhségszintjét, teltség érzetét és energiaszintjét.

A laborvizsgálatok végén meglepő eredményre jutottak a kutatók: a résztvevők szervezetében csökkent az éhségért felelős hormon szintje. A kutatás szerint tehát a hatékony fogyás titka az, ha naponta háromszor étkezünk, és délután kettőkor fogyasztjuk el a vacsorát. A szakértők szerint ebben az esetben különösen fontos, hogy a reggelink tápanyagokban gazdag legyen, hogy elég energiát biztosítson, a további két étkezés alkalmával pedig könnyű ételek kerüljenek a tányérunkra.

Az eredmények a kutatókat igazolják, ám hogy valójában ettől lesz hatékony a fogyás, az valószínűleg egyénenként változhat. Egy próbát megér, de inkább együnk a nap végén valami egészségeset, minthogy az éhségtől szédüljünk, rosszul legyünk.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?