Bebizonyították: összefüggés van a zene és az agy egészsége között

Az Exeteri Egyetem szakértői által közzétett új tanulmány szerint az egész életen át tartó zenélés vagy kórusban való éneklés jó hatással van az agy egészségére.

A PROTECT elnevezésű, 40 éves vagy annál idősebb embereket felmérő projekt során a kutatók 25 000 ember bevonásával vizsgálták, hogy milyen hatással van a hangszeren való játék vagy kórusban való éneklés az agy egészségére. A program már tíz éve tart. A kutatócsoport a kognitív tesztek áttekintése és kiértékelése mellett a résztvevők zenei tapasztalatait is vizsgálja. A fő kérdés az, hogy vajon a zenével való szoros kapcsolat valóban segít-e az agy egészségének megőrzésében idősebb korban is.

Forrás: Pixabay

Az eredmények azt mutatják, hogy a hangszeren való játék, különösen a zongorázás, összefügg a memória és az összetett feladatok megoldásának képességével – az úgynevezett végrehajtó funkciókkal. A zenélés folytatása idősebb korban még nagyobb előnyökkel jár. A kórusban való éneklésnek hasonlóan pozitív hatásait tapasztalták, ennél azonban azt is kiemelték, hogy nagy segítség az egészséges szociális kapcsolatok fenntartásához is.

Anne Corbett, az Exeteri Egyetem demenciakutató professzora elmondta, hogy már számos tanulmány vizsgálta a zene hatását az agy egészségére. Ennek a programnak előnye, hogy hatalmas létszámú csoport közreműködésével vizsgálhatják a kognitív teljesítmények és a zene közötti kapcsolatot. Mint fogalmazott, azt a következtetést már most sikerült levonniuk, hogy a zenélés egy jó módja, hogy megőrizzük az agy egészségét.

Forrás: Pixabay

„Bár több kutatásra van szükség ennek a kapcsolatnak a vizsgálatához, eredményeink azt mutatják, hogy a zenei nevelés bevezetése fontos része lenne a közegészségügyi kezdeményezéseknek az agy egészségét védő életmód előmozdítása érdekében” – fogalmazott Anne Corbett.

A tanulmány itt érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?