Az AstraZeneca szerint semmi nem utal arra, hogy a vakcinájuk növelné a vérrögképződés kockázatát

Dacára annak, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a gyártó szerint is biztonságos az AstraZeneca vakcinája, elővigyázatosságból Írországban is felfüggesztették a használatát a vérrögképződésről szóló hírek miatt. Nem sokkal később aztán a holland kormány is bejelentette, hogy Hollandia óvintézkedésként legalább március 29-ig felfüggeszti a vakcina használatát.

A gyártó a bejelentés nyomán vasárnap újabb közleményt adott ki, melyben ismét leszögezte, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beadott több mint 17 millió adag oltás gondos biztonsági vizsgálata semmiféle olyan bizonyítékkal nem szolgált, amely a tüdőembólia, a mélyvénás trombózis vagy a normálistól eltérő trombocitaszám kialakulásának megnövekedett kockázatára utalna.

„Az EU-ban és az Egyesült Királyságban már több, mint 17 millió embert oltottak be a vakcinánkkal, s a vérrögképződéses esetek száma a 17 milliós populációban alacsonyabb volt, mint egy hasonló nagyságú ”általános„ populációban, ahol akár több száz esetet is regisztráltak volna. Természetesen a világjárvány természete miatt ezekre az egyedi esetekre most nagyobb figyelem irányul, s mindez most túlmutat a törzskönyvezett gyógyszerekkel kapcsolatos, a biztonságossággal összefüggő szokványos jelentési gyakorlaton” – mondta Ann Taylor orvosigazgató.

A héten több európai országban leállították az AstraZeneca oltásának használatát, miután annak beadása után néhány embernél súlyos vérrögképződés lépett fel. Csütörtökön Dánia bejelentette, hogy 14 napra felfüggesztik a vakcina beadását, és hasonlóan döntött több másik európai ország is, többek közt Olaszországban és Bulgária is. Ausztriában ideiglenesen már korábban beszüntették az oltás használatát, miután egy 49 éves ápolónő meghalt, miután megkapta, az EMA vizsgálata azonban nem talált összefüggést a vakcina és a haláleset között.

Az EMA korábbi közlése szerint addig közel ötmillió embert oltottak be az AstraZeneca oltóanyagával az Európai Unióban, ezek közül pedig összesen 30 esetben merült fel a gyanú, hogy vérrögök jelentek volna meg a vakcina beadása után. A két dolog között ugyanakkor jelen állás szerint nincsen igazolt összefüggés, így továbbra is úgy látják, hogy „az oltás előnyei továbbra is felülmúlják annak kockázatait”, így továbbra is ajánlott és bevethető a koronavírus elleni vakcina.

A WHO szerint sincs kockázat

A WHO ugyancsak azon az állásponton van, hogy nem indokolja semmi az AstraZeneca-vakcinával való oltások leállítását, az AstraZeneca szerint pedig a „több mint 10 millió, rendelkezésünkre álló biztonságossági adat elemzése nem mutatott bizonyítékot a tüdőembólia vagy a mélyvénás trombózis megnövekedett kockázatára”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az EU számos országában továbbra is használják az AstraZeneca vakcináját, sőt, az Egyesült Királyságban több mint 11 millió embert oltottak be az első adagjával. Velük együtt összesen több mint 23 millió brit kapott már legalább egy dózist a koronavírus elleni oltások valamelyikéből, aminek köszönhetően azóta is folyamatosan csökken a naponta regisztrált új fertőzések száma a szigetországban.

(Címlapfotó: MTI)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?