Több ezren lemondták regisztrációjukat az AstraZeneca védőoltásra

Az előjegyzettek 4,5 százaléka gondolta meg magát, kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt.

Csütörtök estétől péntek délig kilencezren mondták le az AstraZeneca vakcinára korábban lefoglalt időpontjukat az internetes előjegyzési portálon, közölte a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV).

A testület közösségi oldalán válaszolt pénteken az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatos lakossági kérdésekre. Ezek egyike azt firtatta: mennyire ingott meg Romániában a bizalom a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinában, miután több európai ország felfüggesztette használatát az egyes beoltottaknál tapasztalt vérrögképződés miatt. A CNCAV számszerűsített válaszához azt is hozzátette, hogy az AstraZenecára vonatkozó 200 ezer  előjegyzéshez képest a visszalépők aránya „mindössze” 4,5 százalék.

Az oltáskampányt koordináló bizottság csütörtök este úgy döntött, hogy elővigyázatosságból egyelőre nem használja fel azt a négyezer adag megmaradt AstraZeneca vakcinát, amely ugyanabból a szállítmányból származik, és amelynek használatát Olaszországban felfüggesztették, mert Szicíliában két személy is elhunyt, miután megkapta a védőoltást. A CNCAV azonban nem állította le az AstraZenecát használó oltóközpontjainak tevékenységét, a visszavont oltóanyagot más szállítmányokból származóval pótolják. A kérdéses szállítmányból Románia 81 600 adagot kapott, és ebből már több mint 77 ezer adagot felhasznált.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ebből a szállítmányból származó vakcinával oltották be azt a 47 éves férfit is, aki másnap szívinfarktusban elhunyt. Valeriu Georghiță, az oltáskampány vezetője az esetről elmondta: nem lehet ok-okozati összefüggést kimutatni az oltás és a haláleset között, a boncolás pedig megállapította, hogy az áldozatnak korábban is volt már szívinfarktusa.

A lakosságot megnyugtatandó Florin Cîțu miniszterelnök pénteki sajtónyilatkozatában rámutatott: Európában már több mint ötmillió embert oltottak be AstraZenecával, Nagy-Britannia pedig ezt az oltóanyagot használja a teljes lakosság immunizálására. Úgy értékelte, meg kell bízni a szakértőkben, az Európai Gyógyszerügynökségben.

(Címlapfotó forrása: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?