A szentjánosbogarak segítségével kimutatható, mennyi méreg van a májban

A Missouri-i Egyetem kutatói ugyanazt a kémiai reakciót használták fel, mint ami a szentjánosbogár világító potrohánál megy végbe: egy kis eszközt juttatnak a beteg szervezetébe, ami amint eléri a vizsgálni kívánt szervet, luciferint bocsájt ki. Minél magasabb az adott szervnél a biológiai aktivitás (például ha túl magas a mérgező anyagok szintje a májban), az eszköz annál több luciferint bocsát ki, írja a telex.hu portál az Euronews alapján.

A szentjánosbogár biolumineszcenciájából kiindulva fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsoport egy olyan vizsgálati módszert, ami nem invazív módon méri fel a betegek állapotát. Amint a luciferin érintkezik egy luciferázt tartalmazó, biológiailag lebontható, injekcióval beadható eszközt, beindul a szentjánosbogári folyamat, és fényleni kezd.

Fotó: Pexels | Flash Dantz

Az orvosok ekkor egy alig 1 centis hordozható fénydetektort az injektált eszköz közelében a páciens bőrére helyeznek, ahol az megmérheti a fény intenzitását, amiből az orvosok megtudhatják, mennyire egészséges egy adott szerv.

A módszerrel jelentősen csökkenteni lehetne az invazív tesztek okozta kényelmetlenséget. Embereken és állatokon is lehetne alkalmazni, és jó kiindulópontként szolgálhat például új kezelések fejlesztéséhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?