A Mount Everest legnagyobb rejtélye

Dokumentáltan 70 évvel ezelőtt mászták meg először a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet. Edmund Hillary és Tendzing Norgaj 1953-ban jutottak el sikeresen a csúcsra, viszont máig tisztázatlan, hogy ők voltak-e az elsők, vagy a 29 évvel előttük útnak induló George Leigh Mallory és Andrew Irvine, akik sohasem tértek haza a Himalájáról.

A Mount Everest meghódítására 1922-ben indultak el brit hegymászók, köztük George Leigh Mallory és Charles G. Bruce, az expedíció vezetője. A csapat 8000 méteres magasságig jutott el, ahonnan egy lavina miatt vissza kellett fordulniuk. A britek 1924-ben ismét nekivágtak a csúcs megmászásának, az expedíció során Edward Norton új rekordot állított fel, ugyanis 8572 méterig sikerült feljuntia, de itt vissza kellett fordulnia - emlékeztet cikkében a Hotnews

Fotó: Suhajda Szilárd Facebook-oldala

Ugyanezen év júniusában Mallory és Andrew Irvine újra kísérletet tettek a csúcs meghódítására, de 8000 méter fölötti magasságban nyomuk veszett. A két hegymászó soha nem tért vissza a Himalájáról, és nincs bizonyíték arra, hogy elsőként elérték volna a csúcsot, vagy még előtte életüket vesztették. Erre a kérdésre 1999-ben sem lett meg a bizonyíték, amikor megtalálták Mallory holttestét, a fényképezőgépe viszont nem volt nála, amivel bizonyítani lehetett volna, hogy a két hegymászó elérte-e a csúcsot.

Az évek során számos teória született arra, hogy 36 éves George Mallory és a mindössze 23 éves Andrew Irvine miként haltak meg, vagy hogy egyáltalán feljutottak-e a csúcsig. Egyes feltételezések szerint a két hegymászó valószínűleg soha nem jutott fel a világ tetejére a terep nehézségei és a korabeli felszerelések miatt.

Az idei tavaszi mászószezon halottainak száma a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten 12-re nőtt, további öt embert, köztük Suhajda Szilárdot eltűntként tartanak számon – jelentette múlt héten pénteken a The Himalayan nepáli hírportál.

A Himalayan Database nyilvántartása szerint a Mount Everest halálozási rátája 1922 és 2022 között évi átlag öt hegymászót tett ki, de ha csak a legutóbbi harminc évet nézzük, akkor az már 6,2-es átlag – azaz a 2023-as szezon ennek a kétszereséhez közelít.

Az Everest leghalálosabb éve 2014 volt, amikor 16-an vesztették életüket, míg 1996-ban 15 hegymászó halt meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?