A Facebook 60 telefongyártónak adta ki személyes adatainkat

Sajnos elfelejtettek szólni erről nekünk, így aztán Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója újra felkészülhet egy sor bocsánatkérésre.

Zuckerberg egyébként is jó bocsánatkérésben, itt olvasható, hányszor tette már meg ezt – azóta ráadásul még Európában járva is ugyanígy járt el. Most újra oka lesz rá: mint azt újságírók kiderítették, a Facebook hatvan telefongyártóval osztotta meg személyes adatainkat.

Ebben nyilván a gyártók is sárosak: külön adatmegosztási megállapodást kötöttek a Facebookkal, a tudtunkon kívül. Tulajdonképpen minden nagyobb gyártó belekeveredett az ügybe, az Apple, Samsung, Amazon, BlackBerry, HTC, Microsoft.

Hogy a történet még kerekebb legyen: nemcsak a mi adatainkat továbbította a Facebook, hanem az ismerőseinkét is, azokét is, akik a beállításaik szerint semmilyen adatot nem akartak megosztani. Ilyen adatok a kapcsolati státusz, vallási és politikai preferenciák, események, amelyekre el akartunk menni.

Ez a folyamat azt követően sem állt le, hogy a közösségi oldal bejelentette: nem osztanak meg harmadik féllel semmilyen hasonló információt. Áprilisban egyébként kezdtek kihátrálni a megállapodásokból a Cambridge Analytica-botrány miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?