Szinte súrolta a földet egy hatalmas aszteroida

A 2018 GE3 nevet viselő aszteroida észak-amerikai idő szerint vasárnap hajnalban járt a Földhöz a legközelebb, mindössze 192 ezer kilométerre volt a bolygónktól, ami a Föld és a Hold közti távolságnak nagyjából a fele.

A közepes méretű aszteroidát április 14-én észlelték először egy arizonai állomásról, amelyik észak-amerikai idő szerint vasárnap hajnali 2 óra 41 perckor járt a Földhöz a legközelebb, 192 ezer 317 kilométerre közelítette meg a bolygót. Ez valóban nagyon közelnek számít, tekintve, hogy a Hold 400 ezer kilométerre kering a Föld körül – idézte a Sience Alert cikkét az Origo.

A kisbolygó átmérőjét 48 és 110 méter közöttire becsülik, azaz a 2018 GE3nevű aszteroida legalább háromszor, maximum hatszor nagyobb, mint a 2013-ban az oroszországi Cseljabinszk felett a légkörbe érő meteor volt. Az a meteor mindössze 17 méter átmérőjű volt, és mégis olyan erős fényjelenség és hanghatás kíséretében robbant fel, hogy jelentős károkat okozott. Többek között ablakok törtek ki a kisbolygó légkörbe érésekor, és körülbelül 1500 ember meg is sérült a meteorjelenség következtében.

Az EarthSky szerint ha a most észlelt aszteroida is bejutott volna a légkörbe, az akár még nagyobb károkat is okozhatott volna a becsapódás környékén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?