Ilyen gyakran kell a farmert mosni

Számos tanács kering az interneten arról, hogyan, mivel és milyen időzönként érdemes a farmerből készült ruhadarabjainkat mosni. Az egyszerű válasz természetes az lenne, hogy akkor mossuk, ha koszos lett. Ám a nagyon gyakori mosás tönkreteheti a farmert, idővel kinyúlhat, kifakulhat, elveszítheti formáját.  Chip Bergh, a Levi's farmermárka vezérigazgatója a Business Insidernek elmondta tanácsait a farmermosással kapcsolatban.  

Egyes elméletek szerint érdemes néhány viselés után kitisztítani a farmert, a márka vezérigazgatója viszont úgy gondolja,  fölösleges és indokolatlan mosógépben mosni a farmert. Az igazság valószínűleg a kettő között van. 

Ha Chip Bergh tanácsát fogadjuk meg, akkor az orrunkkal döntjük el, ki kell-e tisztítani a farmert. Szerinte ugyanis mosás előtt szagoljuk meg a ruhadarabot, ha kellemetlen szagot áraszt, megérett a tisztításra. Ez persze azt is jelenti, hogy két mosás között eltelhet pár nap, de akár egy fél év is, attól függően milyen gyakran hordjuk a ruhadarabot, mennyit izzadunk benne. Felvetődik a kérdés, mit tegyünk, ha a farmer foltos lesz, mielőtt kellemetlen szaga lenne. A vezérigazgató szerint ilyenkor próbáljuk meg kézzel kiszedni a foltot, bár elismeri, ez nem mindig elegendő.

A ruháinkon, így a farmeren is már egy használat után közben mikróbák, tehát baktériumok, elhalt hámsejtek stb. telepedhetnek meg, emiatt sokan a fagyasztóba teszik a farmert. Chip Bergh szerint azonban a mikróbák többsége ártalmatlan a szervezetünkre nézve, a fagyasztó pedig nem elég hideg ahhoz, hogy elpusztítsa a mikróbákat, így fölösleges ezzel próbálkozni. 

A márka vezérigazgatója szerint a farmer nem kényes anyag, viszont legyen bármennyire is jó minőségű, a gyakori mosóporozás tönkreteheti. Chip Bergh egyébként környezetvédelmi okokból sem ajánlja a gyakori farmermosást, hiszen így rengeteg vizet elpazarolunk.  

Lényeg a lényeg, akkor tisztítsuk ki a farmert, ha az büdös. Ha nem az, de pecsétes lett, próbáljuk kiszedni a foltot, ha pedig egy kicsit felfrissítenénk, akasszuk ki a fürdőszobába, a gőz ezt megoldja helyettünk. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?