Microsoft-vezérigazgató: demokratizálni kell a mesterséges intelligenciát

Satya Nadella, a redmondi konszern vezérigazgatója a Digital-Life-Design (DLD) konferencián kijelentette, hogy a mesterséges intelligencia nem lehet kizárólag az olyan nagy IT-vállalatoké, mint a Google, az IBM vagy a Microsoft.

A technológiából az egész társadalomnak profitálnia kell: a tudósoknak, az iskoláknak, a magáncégeknek és az állami szektornak. A menedzser azt kérte, hogy a mesterséges intelligenciát használhassák az emberek megsegítésére - legyen szó bármiről is -, s ezáltal növelni lehessen a produktivitást és a gazdasági növekedést.

Fontos, hogy a technológiát és a meglévő adatmennyiséget demokratizálni lehessen. Csak így dolgozhatnak cambridge-i tudósok onkológusokkal és radiológusokkal közösen a tumorok korai felismerésén vagy így lehetnek hitelképesek olyan emberek is, akik naponta mindössze egyetlen dollárt keresnek.

A Microsoft első embere szerint nagy kihívásokat kell megoldani, például egyrészt vannak etikai kérdések. A mesterséges intelligenciának javítania kell az emberi képességeken, növelnie kell a technológiával szembeni bizalmat és lehetővé kell tennie az átláthatóságot. Ugyanakkor a vállalkozásoknak arra is gondolniuk kell, hogy ki felel az algoritmusok döntéseiért és miként akadályozható meg, hogy a tervezők öntudatlanul is egy bizonyos irányba haladjanak.

A másik komoly kihívás pedig a munka jövője. Mindent meg kell tenni azért, hogy az embereket felkészítsék a jövőre, ez a legsürgősebb feladat - írja az sg.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?