Működésbe lépett kedden a Pszeudoszféra emlékműve Marosvásárhelyen

Mint 2003 óta minden év november 3-án, kedden is „kapcsolatot teremtett az univerzummal” a Pszeudoszféra emlékműve Marosvásárhelyen. Pontban 12 óra 5 perc és 18 másodperckor, a földrajzi helynek megfelelő delelési időpontban, amikor a Nap a legmagasabban helyezkedett el az égen, a sugara megvilágította a Bolyai János-idézetet: „Semmiből egy új, más világot teremtettem”.

A Pszeudoszféra emlékművét 2002-ben avatták, Bolyai János születésének 200-ik évfordulóján, a tükröket, amelyek a Nap sugarát az idézetre vetítik, 2003-ban szerelték fel. A modern szobor, vagy műalkotás ötletgazdája Csegzi Sándor volt, a pályázatot kiíró Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság marosvásárhelyi fiókszervezetének elnöke.

A pályázatot Horváth Sándor matematikus alkotása nyerte, aki maga is ott volt a keddi eseményen. Az érdeklődőknek elmondta, azért a november 3-i dátumot választotta a jelenség dátumának, mert ezen a napon írta Bolyai János híres levelét apjának, Bolyai Farkasnak, amelynek legismertebb mondata az oly sokat idézett: „Semmiből egy új, más világot teremtettem”.

Horváth Sándor elmondta, a csillagászati számításokat végző fizikus, Mihály István és a számítógépes grafikához értő Orbán László segítségével olyan emlékművet hozott létre, amely a fényjáték révén „működik is”: a Nap minden évben november 3-án, a földrajzi helynek megfelelő delelési időpontban megvilágítja a műalkotásra elhelyezett híres Bolyai-idézetet.

Ezt a működést figyelhették meg kedden délben a téren összegyűltek. Akit érdekelt, annak Mihály István matematikai és fizikai képleteket is adott, illetve részletesebben is elmagyarázta a jelenséget.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?