Bolyai Jánosra emlékeztek a marosvásárhelyiek

A nemrég felújított Pszeudoszféra-emlékműnél szervezett megemlékezést január 16-án, hétfőn este az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság marosvásárhelyi szervezete Bolyai János születésének 211-ik évfordulóján.

Az egybegyűlteket dr. Csegzi Sándor, az EMT marosvásárhelyi elnöke köszöntötte, felidézve a 11 évvel ezelőtti megemlékezést, a 200 éves évforduló alkalmából szervezett tudományos ülésszakot, illetve, hogy akkor került sor az emlékmű-avatásra is, amely a világ azon kevés emlékművei közé tartozik, amelyet nem egy személynek vagy történelmi eseménynek, hanem egy tudományos alkotásnak állítottak.

Dr. Weszely Tibor matematikus, Bolyai-kutató elmondta, annak idején 15 pályamunkát küldtek a meghirdetett pályázatra és sokak csodálkozására egy matematikusé, a Horváth Sándoré lett a nyertes. Azóta az alkotás megrongálódott, hosszas készülődés, pályázások után sikerült az ősszel restaurálni, most remélhetőleg tovább bírja az időjárás viszontagságait.

Bolyai János alkotása annak idején a Református Kollégium nyomdájának köszönhetően jelenhetett meg: mégpedig úgy, hogy az apa, Bolyai Farkas többszáz oldalas Tentamen című munkájához csatolták. „Érdekes, hogy a Tentamen az alig 29 oldalas Appendixnek köszönheti hírnevét, az Appendix pedig a Tentamennek a megjelenését” – idézte a múltat és annak összefüggéseit Weszely Tibor.

A Pszeudoszféránál matematikusok, matematika-tanárok, mérnökök, illetve a kultúra iránt fogékony értelmiségiek kis csoportja gyűlt össze, hogy fejet hajtson a nagy matematikus tudós emléke előtt.

 

Kimaradt?