Megvizsgálták a legnépszerűbb YouTube-csatornákat – ezt találták

Tarolnak a gyerekeknek szánt videók a YouTube legnépszerűbb csatornáin – adta hírül kutatási eredményeit a Pew Research.

Nemcsak a gyerekeknek szóló, de a gyerekeket szerepeltető videók is különösen kedveltek a legnépszerűbb YouTube-csatornákon, derült ki a 2019-es év első hetét vizsgáló kutatásból.

Január elsejétől sajátos módszertannal dolgozva 43770 kedvelt csatornát vizsgáltak, minden videó megtekintési adatait egy hétig követve, de a hozzászólások számát, sőt a legnépszerűbb tíz komment tartalmát, a kedvelés-nemkedvelés számát és egyebeket is figyelve.

Az említett 43770 csatorna negyedmillió új feltöltést tett közzé egy hét alatt, ez összesen 48486 óra – ami azt jelenti, hogy ha egy személy naponta nyolc órát megtekintene belőlük, akkor is 16 évre volna szüksége, amíg a végére ér ennek. A videók átlagosan 12 percesek voltak, és 58358 megtekintést kaptak, összesen pedig 14,2 milliárdot az adott héten.

A csatornák népszerűsége meglehetősen egyenlőtlen: alig tíz százalékuk generálta a videók hetven százalékát, a nézettségnek pedig 79 százalékát. Egyre több ugyanakkor a 250 ezer feliratkozó fölötti csatorna: míg 2018 júliusában 9689-et találtak, decemberben már 32 százalékkal többet, ráadásul átlagban 27 százalékkal növelték is a követők számát.

Gyerekek: célközönség, kedvelt szereplők

A Pew Research megvizsgálta az angol nyelvű videókat, 37079-et. Az emberek által egyenként vizsgált videókat külön kategóriákba helyezték (számítógépes játékok, technológia, politika stb.), és lejegyezték azokat a kulcsszavakat is, amelyek megjelentek a címekben.

A gyerekeket megcélzó videók taroltak, együtt a 0-13 közötti gyerekeket szerepeltetőkkel, függetlenül attól, hogy azok milyen célközönséggel bírtak. Viszonylag kis arányban voltak angol nyelvűek ezek között, megállapították ugyanakkor azt is, hogy az átlagosnál hosszabbak voltak és nagyobb követői bázisú csatornák feltöltései. A gyerekeket szerepeltető videók átlagosan háromszor nagyobb nézettségnek örvendtek a többiekhez viszonyítva.

Ugyanakkor kevés videót találtak, amely gyerekeket célzott meg, és gyerekeket is szerepeltetett.

Ez a kutatás azért is különösen fontos, mert a YouTube kifejezetten azt tartja, hogy platformja nem ajánlott 13 évesnél fiatalabb gyerekek számára. A YouTube Kids platformját pedig szülői felügyelettel látta el, és átvizsgálja a felkerülő felvételeket.

A videójátékok is tarolnak

A politikáról szóló feltöltések mindössze 16 százaléka tartalmazott angol nyelvet, ezek többsége pedig az Egyesült Államokkal foglalkozott. Összesítve sem sokkal jobb az arány: 17 százaléka a vizsgált videóknak tartalmazott részben vagy teljesen angol nyelvet.

A legnépszerűbb téma a videójátékok ismertetése, ezt követik az autókkal foglalkozó feltöltések, az étellel, majd a játékokkal foglalkozók, de a sportra, szépségre, divatra fókuszálók is élmezőnyben vannak.

Megvizsgálták a kulcsszavak népszerűségét is: különösen sokakat vonzott a „Fortnite” (egy számítógépes játék), a „prank” (csínytevés), „worst” (legrosszabb), de az amerikai politikával foglalkozó videók között a „Trump” is jó szolgálatot tett a feltöltőknek.

Ugyanakkor tíz videóból hétben másik platformot is reklámoztak, különösen az Instagramot és Twittert, ezek a videók pedig népszerűbbek is voltak általában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?