Pattanások elleni harc: minden az étrenddel kezdődik

A pattanások és az egyéb kellemetlen bőrbetegségek nemcsak a pubertáskorúakat érintik, hanem a 20-30 éves korosztályba tartozó nők 20%-át is, számol be a retikul.hu. Mint kiderült, legtöbb esetben antibiotikummal, hormonkúrával és egy sor méregdrága kozmetikummal próbálják a nők megoldani ezeket a bőrproblémákat, holott néhány ételfajta tudatos beépítése a mindennapi étkezésbe csodákra képes a bőrt illető kellemetlenségek eltűntetésében.

A pattanásos bőrt a stresszes életvitel, a hormonális egyensúlyvesztés, a szennyezett levegő, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozási szokások is előidézhetik. Legtöbb esetben annak következtében jelennek meg a bőrön, hogy a nem megfelelő életvitel miatt a felhalmozott méreganyagok nem tudnak kiürülni a szervezetből, így a bélrendszerből felszívódva komoly egészségügyi problémákat okoznak.

A szakemberek javaslatai alapján fontos olyan ételeket fogyasztani, amelyek méregtelenítő hatásúak. Sokszor nem is gondolnánk, hogy mennyire egyszerű a hozzávalókat, alapanyagokat megtalálni, arról nem is beszélve, hogy az áruk is megfizethető.

A kefir az egyik olyan könnyedén és olcsón megvásárolható tejtermék, amely nagyon jó hatással van a bélflórára, így segíti az emésztést. Azért fontos fogyasztani, mert ha nem működik az emésztés, akkor gyulladás keletkezik a szervezetben, az pedig pattanásos bőrhöz vezethet. Legjobb reggel fogyasztani, és magokat, zabkorpát, zabpelyhet is belekeverni.

A csalán is gyulladáscsökkentő és enyhén vízhajtó hatású, tele antioxidánsokkal, így hatékonyan méregtelenít. Ugyanakkor a cékla is tisztít, mégpedig majdnem az egész testet, ugyanis A- és E-vitaminokat, káliumot, kálciumot, magnéziumot és nátriumot is tartalmaz.

A test gyógyulási folyamatainak beindításához fehérjére és energiára van szükség, amielyekkel a hüvelyesek bőven rendelkeznek. Ugyanakkor a vitaminokon, ásványi anyagokon kívül élelmi rostban is gazdagok, ami az emésztés és a méregtelenítés folyamatait segíti. Ugyancsak hatékony napi egy tojás elfogyasztása is, mert hozzájárul az immunrendszer helyes működéséhez. Különösen a sárgája tartalmaz nélkülözhetetlen vitaminokat.

Az articsóka és a lucerna is olyan növények, amelyek immunerősítő, koleszterincsökkentő hatásúak, tele a szervezet számára fontos vitaminokkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?