Öt zöldség, amely egészségesebb főve, mint nyersen

Bár a tavasz beköszöntével türelmetlenül várjuk a friss zöldségek és gyümölcsök megjelenését, bizonyos élelmiszereket jobb, ha nem nyersen, hanem főve fogyasztunk. Elsőre talán furcsán hangozhat, mivel a szakértők leginkább arról beszélnek, hogy egészségesebbek a feldolgozatlan ételek. A Prevention azonban listába szedte azokat a zöldségeket, amelyeket jobb főve, mint nyersen fogyasztani.

Sárgarépa

Azt tudjuk, hogy a sárgarépa jó a szemnek, de nem mindegy, hogyan fogyasztjuk. A sárgarépa béta-karotint tartalmaz (ez adja jellegzetes színét), amelyből szervezetünk A-vitamint állít elő. Az A-vitamin javítja a látást, szabályozza az immunrendszer működését, biztosítja a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését. Kutatások szerint a főtt répa béta-karotin koncentrációja magasabb, mint a nyersé, így érdemes inkább megfőzni fogyasztás előtt. 
 

Tökfélék

Ahogyan a sárgarépa, úgy a tökfélék is gazdagok antioxidánsokban, például béta-karotinban. Elismerjük, hogy a nyers tök fogyasztása nem éppen megszokott, de erre szerencsére nincs is szükség, mivel a hőkezelt tökből gyorsabban és könnyebben szívódnak fel szervezetünkben a tápanyagok. 

Paradicsom

Bár a paradicsom valójában gyümölcs, itt a helye a listában, mivel főzés hatására – bár csökken a paradicsom C-vitamin tartalma – nagyobb mennyiségű likopin szívódik fel. Ez az antioxidáns csökkenti a rákos megbetegedések és a szívroham kockázatát. 

Spenót

Nemcsak vastartalma miatt érdemes rendszeresen spenótot fogyasztani. Nyersen nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, riboflavint és C-vitamint, hőkezelve pedig A- és E-vitamint, fehérjét, rostokat, cinket, kalciumot, valamint vasat.

Spárga

A spárga vastag sejtfalai megakadályozzák, hogy szervezetünkben felszívódhassanak a vitaminok (A-, C- és E-vitamin) és antioxidánsok, a sejtfal azonban főzés hatására lebomlik, így érdemes inkább főve fogyasztani ezt a zöldséget. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?