Aggodalmakat szül a Google kínai projektje

Hiába tiltakoznak a Google munkatársai,  techóriás építi azt a kínai keresőt, amelyik megfelel a kínai kormány elvárásainak.

Bár a Google mottója a "Ne légy gonosz!", a vállalat az új felhasználók toborzása miatt minden jel szerint eleget tesz a kínai kormány cenzúrára való igényének.

A Dragonfly néven futó projektről a The Intercept azt írja: Androidra írták, és a kínai állampárt számára kedvezőtlen tartalmakat távolítja el, legyen szó politikai disszidensekről, szólásszabadságról demokráciáról, emberi jogokról vagy békés demonstrációkról. A lap pénteki értesülése szerint már létezik is egy feketelista a kínai Google-n, amely az "emberi jogok", "diáktüntetés", "Nobel-díj" és hasonló fogalmakat tiltja le.

Jelentős emberi jogi szervezetek kritizálták a techóriást a projekt miatt, ráadásul félő, hogy a Google-n tárolt adatok elérhetővé válnak a kínai hatóságok számára is, akik jelenleg is veszélyeztetnek politikai aktivistákat és újságírókat. A keresőmotor prototípusa összeköti a kereső alkalmazást a telefonnal, így a telefonszám alapján a keresések könnyen elérhetők lehetnek a kormány számára.

A Google egyelőre nem válaszolt a megjelent információkra, és sem emberi jogi csoportokkal nem egyeztettek, sem újságírói kérdésekre nem válaszoltak. Szerdán 16 amerikai törvényhozó írt Sundar Pichai Google-vezérigazgatónak levelet, amelyben aggodalmukat fejezték ki a projekt miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?