A Google lefeküdt a kínai cenzúrának, tiltakoznak a dolgozók

Több száz dolgozó írt levelet a cégnek, hogy ne tegyen eleget a kínai hatalom kérésének.

A Google több száz dolgozója tiltakozott levélben, amiért a vállalat egy cenzúrázott keresőmotort tervez útjára indítani Kínában. A tiltakozó dolgozók azonban figyelmeztetnek: sürgős morális és etikai kérdéseket vet fel ez a lépés, és ellentmond a cég "ne légy gonosz" mottójának.

A Google nem reagált a levélre. Nyolc évvel ezelőtt azért távoztak az országból, mert akkor még ők is tiltakoztak a hatalom cenzúrára vonatkozó törvényei és feltételezett kormányzati hackek ellen. Múlt hónapban egy jelentés azonban kiderítette: minden jel szerint azon dolgoznak titokban, hogy egy Dragonfly nevű cenzúrázott keresőmotorral álljanak elő.

Az új keresőmotor többek között olyan fogalmakat cenzúzázna, mint "emberi jogok" vagy "vallás", és blokkolna bizontos honlapokat.

Az országban nem működik a Facebook, a Google, a Twitter és az Instagram sem, legalábbis hivatalosan nem elérhetők ezek a felületek – bár a Google-nek három irodája is működik Kínában.

A Google dolgozói korábban is fellázadtak a vezetés ellen: áprilisban azt követelték, ne vegyen részt a vállalat a Pentagonnak fejlesztett mesterséges intelligencia-projektben, amely a drónokat tette volna hatékonyabbá. Azóta a Google véget vetett az intézménnyel kötött szerződésének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?