banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

FRISSÍTVE – Voiculescu kitálalt: eltérések lehetnek a Covid-kórházak által jelentett halálesetek és a valós számok között

FRISSÍTVE: Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott pénteki sajtótájékoztatóján: mandátuma 113 napja „a mentalitások ütközésének 113 napja” volt. Arról is beszélt, hogy jelentős eltérések lehetnek a Covid-kórházak által jelentett halálesetek és a valós számok között. 

Kifejtette: az egészségügyi rendszer összeomlóban volt, amikor átvette a tárca vezetését, és továbbra is aggódik „az ebben az országban élő emberekért, azokért, akiknek segítségre van szükségük, azokért, akikre a politikusok csak választópolgárokként tekintenek, a rendszerben dolgozó emberekért, azokért, akik változást akarnak”.

Vlad Voiculescu bírálta a kormány koronavírus-járványkezelési politikáját, főleg Florin Cîțu miniszterelnököt kritizálta, aki szerinte „az ország első számú járványügyi szakemberévé vált”. Voiculescu azt is mondta a péntekre összehívott sajtótájékoztatóján, hogy Florin Cîţu miniszterelnök „majdnem soha nem tárgyalt az egészségügyi minisztériummal”.

Vlad Voiculescu | Forrás: képernyőmentés a Facebook-közvetítésről

Mint imert, az USR–PLUS pártszövetség által delegált minisztert és Andreea Moldovan államtitkárt szerdán váltotta le Florin Cîțu nemzeti liberális párti (PNL) kormányfő, amiért a koronavírus-fertőzés miatt elrendelhető karantén feltételeiről szóló miniszteri rendeletet a kormányfő tudta nélkül megjelentette a Hivatalos Közlönyben. Cîțu szerint előbb az Országos Vészhelyzeti Bizottságnak (CNSU) is el kellett volna fogadnia a szabályozást, amelyet csütörtökön a kormányfő mint megbízott egészségügyi miniszter visszavont.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tavaly decemberben, karácsony előtt beiktatott hárompárti koalíciós kormányban válságot okozott a miniszter leváltása, az USR–PLUS kijelentette, hogy megvonja a politikai támogatást a miniszterelnöktől.

„Azt hiszem, ott tévedtem, hogy egyfajta belátást vártam el így, járványidőben bizonyos politikusoktól, a sajtó egy részétől, de tévedtem. Abban is hittem, hogy egy olyan koalíció által megbízott miniszterelnök, amelyben egyértelmű szabályokat fektettek le, nem fogja olyan megfontolásokból felhasználni kapott hatalmát, amelyek inkább a politikai karrierjéhez köthetők. Azt hittem, túl vagyunk a rangjelzések, a különlegesek, a mérhetetlen kiváltságok korán. Tévedtem: még van mit megtennünk odáig. Abban viszont biztos vagyok, hogy ezen az úton kell haladnunk” – mondta.

Véleménye szerint „teljességgel helytelen és etikátlan dolog” volt Florin Cîţu részéről őt és Andreea Moldovan államtitkárt leváltani a járvány közepén, de „úgy tűnik, hogy ha a közérdek védelmében cselekszel, és belezavarsz az érdekek egy bizonyos rendszerébe, a rendszer ellened fordul”.

Voiculescu hozzátette: az iskolák megnyitásának kérdésében állandóan őt hibáztatták, és a miniszterelnök majdnem soha nem egyeztetett vele. „Románia miniszterelnöke az ország első számú járványügyi szakemberévé vált, olyan dolgokról beszélt, amelyekről nem voltak ismeretei, olyan dolgokról, amelyekről nem egyeztetett sem a szakbizottságokkal, sem a szakértőkkel” – tette hozzá.

Felrótta ugyanakkor, hogy az egészségügyi rendszerben bekövetkezett minden incidenst, balesetet, vagy nem tökéletes helyzetmegoldást, amelyekért egyébként véleménye szerint nem az egészségügyi minisztérium volt a felelős, politikai manipulációra használta fel nem csupán az ellenzék – mert ez természetes dolog –, hanem a koalíciós partnerek is. Példaként a Foişor-kórházban történt incidenst említette, ahol a páciensek elköltöztetése nem az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozott, tehát nem is a tárca volt a felelős a nem megfelelően végrehajtott akcióért.

„Ezekért a dolgokért azonban nem szóltam, és azt hiszem, tévedtem emiatt. Úgy gondoltam, hogy egy koalíciós kormányban vannak bizonyos határok. Úgy tűnik azonban, hogy azok a határok csak a jóhiszemű emberek számára léteznek” – sommázta Voiculescu. Hozzáfűzte, félti az ország lakóit, a segítségre szorulókat, de az egészségügyi rendszerben dolgozókat is, „akik már régóta várnak a változásra”.

Politikai alapú kinevezések, manipulált adatok

A volt miniszter elmondta: léteznek „arra utaló jelek", hogy jelentős eltérések vannak a Covid-kórházakban történt elhalálozások jelentett és valós száma között. Voiculescu szerint a kormányfőnek felül kellene vizsgálnia a Covid-kórházak haláleset-jelentésének metodológiáját. „Nem akarok számokkal dobálózni, mert nem sikerült dokumentálnunk ezt a helyzetet, de vizsgálataink arra utalnak, hogy alapvető különbségek vannak a jelentett és a valós számok között” – részletezte.

A volt tárcavezető arra kérte a miniszterelnököt, hogy kövesse figyelemmel az Unifarm állami vállalatnál uralkodó helyzetet. „Ez a román állam egyik olyan vállalata, amelyet a megszűnés veszélye fenyeget, a pandémia nagy rablásainak egyike, minden bizonnyal a legnagyobb. Jó lenne az ügyvivő miniszterség alatt ezt a két dolgot tisztázni, főleg, hogy mindkettő közvetlenül kapcsolódik ahhoz a párthoz, amely a miniszterelnököt támogatta és támogatja” – fogalmazott.

Voiculescu szerint az egészségügyi rendszernek nincs olyan szegmense, amely mentes lenne a politikától. Mint mondta, két héttel ezelőtt felmérte a megyei közegészségügyi igazgatóságok vezetőinek tevékenységét, és az eredmény nem volt túl jó. „Elmondhatom, hogy eme szakmai testület egy részének a szakmai tudásával nem büszkélkedhetünk” – jelentette ki.

Hozzátette, ezen a területen professzionalizmusra van szükség, ezért alapvetően szükséges, hogy folytassák és felgyorsítják az eljárást az ágazat politikamentesítése érdekében. „A valóság megláttatására van szükség, és az egészségügyi tárca egész csapatával együtt az átláthatóság megvalósítására törekedett, és véleményünk szerint a járványmutatók kiigazításával, a karantén elrendeléséhez szükséges kritériumok módosításával a helyes úton haladtunk” – magyarázta. Kifejtette, hogy a hatóságok kötelessége arról megbizonyosodni, hogy a mutatók mind a realitást tükrözik és nem „irreális meséket", és hogy a döntéseket az adatok, a valóság alapján hozzák meg.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?