Vízügyi hatóság: tovább csökkent Románia víztartaléka, de egyelőre mindenkinek elegendő

Csökkenőben van Románia víztartaléka, ám egyelőre elegendő a mennyiség mindazoknak a felhasználóknak, akik a felszíni forrásokból kapják a vezetékes vizet, közölte kedden a Román Országos Vízügyi Főigazgatóság (ANAR).

Korábban az Európai Bizottság arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió területének felét szárazság veszélyezteti, és Romániának – Franciaország, Spanyolország, Portugália és Olaszország mellett – a termés csökkenésével kell szembenéznie.Illusztráció: Pixabay.com

Az ANAR adatai szerint 11 megye 345 településén száradtak ki részben a kutak, itt a helyi hatóságok és a katasztrófavédelem a vízszükséglet szállítására vagy a kutak homoktalanítására, mélyítésére készül fel. A szárazság Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Bákó, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunyad és Szilágy megyét érinti.

A vízügyi hatóság ismételten a víztartalékok ésszerű felhasználásának szükségességére hívta fel a lakosság figyelmét. Mint közleményükben írták, figyelik a gyűjtőtavak vízszintjét, amely jelenleg elégséges minden felhasználónak. A 40 főbb vízgyűjtő-tóban most 3,35 milliárd köbméter víz van, a telítettségük pedig 77,36 százalékos, azaz csökkent. Az előrejelzések szerint a folyók vízszintje júliusban a hónapnak megfelelő átlag alatt lesz, ennek ellenére az ANAR arról biztosítja a lakosságot, hogy a 40 főbb vízgyűjtő-tó telítettségét 70 százalék felett tartják.

A cernavodai atomerőmű víztartalékának szintje 80 centiméteres, ami elégséges a működéshez.

Jelenleg 17 megye 214 településén korlátozzák a vízhasználatot a tartalékok biztosítása céljából, miután a mezőgazdasági területek öntözése miatt nagyon megnőtt a fogyasztás. A korlátozás Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Szeben, Hunyad, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Dolj és Bihar megyét érinti.

A vízügy közleménye a hidrológiai aszály mértékére is kitér: a folyók, tavak és patakok vízállásának monitorizálását szolgáló 80 területből 19-ben a kereslet kielégítéséhez szükséges minimumnál alacsonyabb vízhozamot mértek, így a Szamos-Tisza árterületen, a Bánságban, az Olt és főleg a Szeret, valamint a Prut-Bârlad árterületeken.

Az ANAR nyugalomra és felelősségteljes magatartásra szólít fel, és útmutatót állított össze az ivóvíz ésszerű felhasználásáról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?