Mindenfelé lángolnak az erdők a Földközi-tenger térségében

A hatalmas hőség és szárazság miatt szinte az egész Mediterráneumban, a többi között Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Horvátországban és Portugáliában erdő- és bozóttüzek pusztítanak.

A Földközi-tenger térségében Marokkótól Kréta szigetéig többezer tűzoltó földön és a levegőben is heroikus küzdelmet folytat a lángok megfékezése érdekében. Kedd óta ugyanis az egész régióban tikkasztó a hőség, és emiatt a növényzet, erdők, bózotosok, olajfaligetek meggyulladtak.A fotó illusztráció | Facebook

Franciaországban délen 41 fokot is jósoltak vasárnapra a meteorológusok, és újabb melegrekordot várnak hétfőre. Portugáliában a BBC cikke szerint 47 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála mostanra, a Reuters pedig azt írja, hogy Spanyolországban a héten 45,7 fokot is mértek helyenként.

Franciaországban, a Bordeaux városáról és borvidékéről híres környéken, Gironde régióban eddig 11 ezer hektáron égett le a növényzet, több mint 14 ezer embert kellett evakuálni - nyilakozták a helyi hatóságok vasárnap délután. Több mint 1200 tűzoltót kellett bevetni a lángok megfékezése érdekében.

A dél-spanyolországi Malága tartományban, a középső Castilla y León és Galicia régiókban ugyancsak nagy tüzek pusztítanak, Mijas városából és a környékbeli hegyekből több mint 3000 ember elmenekült, igaz, a lángok mérséklésével többen már visszatértek otthonaikba.

Portugáliában öt területen igyekeznek úrrá lenni a lángokon a tűzoltók, főként az ország középső és északi vidékein nagy a baj. Az egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt hét napban 659 ember halt meg a hőhullám következtében. Csak csütörtökön 440 ember.

Marokkóban 1300 embert kellett evakuálni az erdőtüzek miatt, Larach tartományban ég a legnagyobb területen a növényzet.

Krétán a Rethymno körüli hegyekben kapott lángra az erdő, de Törökország és Horvátország bizonyos részein is be kellett vetni a tűzoltókat. Utóbbi országban Zadar és Sibenik környékén van tűz, de eddig nem kellett a lakosságot evakuálni.

Kapcsolódók

Kimaradt?