Veszélybe került a világ legidősebb mamutfenyője az Egyesült Államokban tomboló erdőtűz miatt

Negyedik napja küzdenek az erdőtűzzel Kaliforniában. Az Egyesült Államok második legnagyobb természeti parkjában az ősfákat próbálják menteni, köztük a világ legidősebb mamutfenyőjét. Azt még nem tudni, hogy mi okozta az újabb erdőtüzet, a hatóságok gyújtogatásra gyanakodnak – számoltak be róla az M1 híradójában.

Veszélybe kerültek az ősfák | Fotó: Agerpres/EPASzombat óta küzdenek az erdőtüzekkel a Kalifornia állambeli Yosemite Nemzeti Parkban. Az Egyesült Államok második legnagyobb nemzeti parkjában mintegy 10 négyzetkilométernyi területen égett le az erdő.

„Miközben tartott a környéken élők és a nyári turistaszezon csúcsidejében a parkban kempingezők evakuálása, megkezdődtek az óvintézkedések, hogy megvédjék a lángoktól a híres Mariposa-liget több, mint 500 ősfáját, de köztük is a világ legismertebb és legidősebb mamutfenyőjét. Egy egyedi locsolórendszert építettek ki a majd háromezer évesre becsült óriási fa köré, ezzel nedvesen tartják a törzsét, míg a vízpermet segít a párásításban. Ha ezek után elérik a lángok a fát, nagyobb eséllyel élheti túl és kevesebb kár keletkezhet” – fogalmazott Lukóczki Gábor, a magyar közmédia tudósítója.

A még pénteken lezárt ligetben a védekezés hatékonynak bizonyul, mivel a beszámolók szerint eddig egyetlen óriásmamut-fenyőt sem ért kár. A legtöbb védelmet a park legidősebb fája, a 63 méter magas Grizzly Óriás és környéke kapja.

Az elmúlt hetek száraz és forró időjárása miatt a kiszáradt aljnövényzet könnyen lángra kaphat, így a fakivágások és repülőgépekről szórt tűzgátló folyadék mellett az alsó szintek tűzvonalának irtása kapja a legnagyobb szerepet a tűz elleni védekezésben. Azt még egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az újabb erdőtüzet. Tavaly csak Kaliforniában több mint két és fél millió hektárnyi területet perzseltek fel a lángok.

Kapcsolódók

Kimaradt?