FRISSÍTVE – Visszaküldte a parlamentnek a veszélyes medvék eltávolítását lehetővé tevő törvényt az elnök

A kép illusztráció | Fotó: Pixabay

FRISSÍTVE: Klaus Iohannis államfő visszaküldte a parlamentnek felülvizsgálatra a veszélyes medvék eltávolítását lehetővé tevő törvényt, mert szerinte a jogszabály nem rendelkezik világosan a településeken kívüli medvék kilövéséről, és visszaélésekre adhat lehetőséget. FRISSÍTÉS: Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Facebook-oldalán reagált a döntésre.

Az elnöki hivatal hétfőn közölte, hogy Iohannis visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt, amelyet december közepén fogadott el a törvényhozói testület. Akkor a jogszabályt 232 képviselő támogatta, 30-an ellene szavaztak 23 tartózkodás mellett.

A törvény lényegében a tavaly júliusban a kormány által elfogadott, a veszélyes medvék eltávolítására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet szövegét tartalmazza. A törvényalkotási szabályok szerint ugyanis a kormány sürgősségi rendeleteket fogadhat el, amelyek azonnal hatályba lépnek, de ezek később a parlament asztalára kerülnek. A kormányrendelet csak a településeken belüli veszélyes medvék eltávolításáról rendelkezett, ezért az RMDSZ a decemberben elfogadott törvényhez beterjesztett módosító indítványa szerint ezt a lehetőséget kiterjesztették a településeken kívüli területekre (erdőkre, legelőkre) is.

Az elnök úgy vélte, hogy a jogszabály egyes előírásai nem elég világosak és alkalmazási problémákat vetnek fel. Szerinte a parlament feladata méltányos egyensúlyt találni az emberi élet biztonsága és a védett állatnak számító barnamedvék védelme között. Az elnök szerint a beavatkozások területének kiszélesítése, vagyis a medvék településeken kívüli eltávolítása azt követelte volna meg, hogy a törvényalkotók pontosabban leszögezzék az eljárást, objektív kritériumokat rögzítsenek és a különböző illetékes hatóságoknak világosabb ellenőrzési feladatokat állapítsanak meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mint köztudott, Romániában 2016 óta tilos a medvevadászat, azóta elszaporodtak a medvetámadások. A jogszabály szerint csakis azokat az állatokat lehet eltávolítani – akár kilőni, ha ez indokolt –, amelyek jelenlétét a lakosság jelenti a 112-es segélyhívó számon. A szakemberek a veszély függvényében dönthetnek a nagyvad elhajtásáról, az altatásáról és áthelyezéséről, illetve a kilövéséről. Európában Románia rendelkezik a legnagyobb barnamedve-populációval.

Tánczos Barna: a parlamenti eljárás idején a sürgősségi kormányrendelet érvényben marad

A környezetvédelmi miniszter a Facebookon reagált az államfő döntésére. Tánczos Barna azt írta, hogy az elnök által kifogásolt paragrafusokat a parlamentben megvizsgálják és korrigálják „Meggyőződésem, hogy az államelnök prioritásai között van az emberi élet védelme és ezért olyan törvényi keretbe helyezné a medvék azonnali eltávolításának kérdésének gyakorlatba ütetését, amely utólag támadhatatlan és tiszteletben tart minden szakirányú rendelkezést” – írta az RMDSZ-es tárcavezető.

Tánczos Barna emlékeztetett arra, hogy amíg a parlament újratárgyalja a törvényt, a sürgősségi kormányrendelet érvényben marad, vagyis fel lehet lépni a települések belterületén garázdálkodó medvék ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?